Feed on
Posts
Comments

Verse Pasta

Versepasta

Héérlijk! Verse pasta. En ook ontzettend leuk om (samen) te maken. Ik heb mijn pastamachine ooit voor mijn verjaardag gekregen van Rolf & Mattijs. Heb later van Cora een pastapastastok gekregen om de pasta makkelijk op te kunnen hangen en te drogen. Ideaal.

Basisrecept

Ingrediënten

 • 500 gram bloem
 • 5 eieren
 • Pastamachine

Bereidingswijze

Maak hier deeg van (is vrij droog). Kneed het deeg 10-20 minuten met de hand tot het zijde-achtig aanvoelt. Door het kneden en de warmte van je hand komt er een glutenvormend eiwit vrij wat pasta de speciale textuur geeft. De tijd van het kneden is afhankelijk van de hardheid van de bloem die je gebruikt: hoe harder de bloem, hoe korter je kunt kneden. Verdeel het in ongeveer 4 stukken en haal het één voor één door de pastamachine. De eerste keer op stand 1, beetje bloem erop, dubbel vouwen en dan nog een keer er doorheen halen. Als het een goed stuk is, de stand 1 hoger zetten, net zolang tot je de gewenste dikte hebt. Is het nog niet goed (vallen er gaten in of iets) weer een beetje bloem erop, dubbel vouwen en erdoor halen totdat het goed is. Hang het vervolgens over een rekje of over kleerhangers en verwerk de pastavellen zoals je wil. Verse pasta kook in je 3-4 minuten gaar.

Semolina

Bovenstaand is het basisrecept voor verse pasta die in het boekje staat van mijn pastamachine. Er zijn allerlei variaties op. Jamie Oliver gebruikt ook wel speciale pastabloem: semolina. Hij vervangt de helft van de bloem door semolina (dit is hetzelfde als griesmeel). Ik zou nooit meer dan de helft vervangen door semolina/griesmeel. Minder kan wel.

Pastavellen: en dan?

Je kunt er van alles mee!

 • Tagliatelle: bij vrijwel alle pastamachines zit ook een opzetstuk waarmee je de vellen kunt snijden tot tagliatelle. Nadat je het het hebt gesneden hang je het over een rekje/kleerhangers tot gebruik of kook je het direct;
 • Lasagnebladen: je kunt de vellen prima in grotere stukken snijden, of uitsteken met een ronde uitsteekvorm en als lasagnebladen gebruiken;
 • Ravioli: hiervoor is wel een iets vochtiger deeg nodig. Kijk op deze pagina voor het recept;
 • Tortellini: ook hiervoor heb je een iets vochtiger deeg nodig. Kijk op deze pagina voor het recept;
 • Cappelletti met aardappel en wat groen;
 • Cappelletti van Anne en Rinske

Variaties

Jamie Oliver heeft ook leuke variaties op verse pasta:

 • Kruidenpasta: meng 4 handen vol fijngehakte verse kruiden (naar keuze) door het deeg;
 • Peperpasta: voeg 1 afgestreken eetlepel gemalen zwarte peper toe aan het deeg;
 • Spinazie (groene!) pasta: vervang 2 eieren door ± 300gr geblanceerde/uitgeknepen/gepureerde spinazie;
 • Bieten (paarse!) pasta: vervang 2 eieren door ongeveer evenveel gepureerde (voorgekookte) bietjes.

Paarsepasta

Ik heb de bietenpasta met verse bietjes geprobeerd. In het recept stond dat je 2 eieren moest vervangen, maar toen werd het nog te roze. Dus we hebben meer gepureerde bietjes erbij gedaan en daardoor ook wat meer bloem. Het werd steeds donkerder naar mate het droger werd maar echt paars… Nee. Tijdens het koken werd het weer lichter. Dus als iemand Dé Truc weet: mail ons!

Pasta drogen & bewaren

Gedroogdepasta

Bovenstaande foto: zelfgemaakte pasta in m’n oude keukentje. Ik droog de pasta aan de pastapastastok: een ronde stok die eerst goed is geschuurd en vervolgens gelakt. Werkt perfect! Als je dit niet hebt, kun je het ook over een droogrekje hangen of over kleerhangers. Er zijn ook speciale pastarekken op de markt maar ik heb geen idee of dat duur is.

Als de pasta eenmaal droog is kun je het in luchtdicht zo’n 3 maanden bewaren.

Pasta draaien

Pasta draaien kun je overal! Zoals hier: Janne, Douwe & Anne zijn verse pasta aan het draaien op een zeilboot in Italie 😉

Pastadraaien


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/local/www/foodbgood/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

2 Responses to “Verse Pasta”

 1. Rinske says:

  In Veggeterranean staat ook een recept met bietjespasta, met foto en de pasta is toch echt niet paars, maar meer rozig zoals jij beschreef. Kleurstoffen doen een hoop en photoshop ook, dus ik vraag me af of het wel echt mogelijk is om je pasta zo paars te krijgen met enkel bietjes verder geen trucs.

  • Anne says:

   Leve ”Cook & Chemist” van Eke Mariën en Jan Groenwold. Een erg leesbaar boek over het waarom van eten. Zij schrijven dat je voor het kleuren van pasta spinazie voor groen kiest, inktvisinkt voor zwart en tomaat voor rood. De kleuren zijn niet zozeer op smaak gekozen, maar vanwege de hechtkracht van de kleur. Over bieten schrijven ze wat wij ook alledrie al hebben ondervonden: je kunt er een prachtig paars deeg mee maken, maar betaline (de kleurstof van bietjes) is zo goed oplosbaar in water dat je, na het koken van de pasta, iets lichtrozigs overhoudt.

Leave a Reply