Feed on
Posts
Comments

Toko Gembira


foto: kijkzaans.nlThiska gaat erg graag mee naar de markt, met name omdat ze bij alle kraampjes waar we komen wel wat toegestopt krijgt. Bij de kaasboer krijgt ze altijd een stukje kaas – nadat ze eerst alle bordjes met proefkaasjes op de toonbank leeg heeft gesnoept -, bij de notenkraam krijgt ze een doosje rozijntjes en bij de groente- en fruitkraam weet ze vaak ook wat fruit af te troggelen.
Op zaterdag ga ik meestal alleen naar de markt, omdat er dan behoorlijk wat boodschappen gedaan moeten worden en soms is dat onhandig met kind met heel veel plannen en ideeën die het liefst nu uitgevoerd moeten worden. Maar vandaag was Thiska dus wel mee. Eerst naar de toko om een paar ingrediënten voor het avondeten te kopen. Ik word steeds blijer van toko Gembira, ze weten zo ontzettend veel lekkere dingen in dat hele kleine winkeltje te krijgen. En eigenlijk kom ik altijd met meer naar buiten dan ik nodig had. Want dan kom ik iets tegen wat ik ooit in een recept ergens in één van mijn kookboeken heb gezien en waarvan ik toen niet wist waar en of ik het wel krijgen kon, dus voor de zekerheid maar meenemen, want het is handig om in huis te hebben. Dat recept vind ik in de meeste gevallen nooit meer terug. Het komt ook wel eens voor dat ik iets tegenkom waarvan ik niet weet waar ik het voor moet gebruiken, maar dan koop ik het omdat ik benieuwd ben naar wat je ermee kunt.
Vandaag hielp Thiska me dus bij het uitzoeken van dingen die niet op het lijstje staan. Daar is ze erg goed in. Zo vond ik in ons mandje gedroogde bruine bonen, groene linzen en cassavemeel. Met bruine bonen en groene linzen weet ik wel wat ik moet doen, die gebruik ik regelmatig, maar cassavemeel…? Geen idee wat je daar mee kunt doen, dus meegenomen. Er is vast en zeker iets lekkers mee te maken. Dus als iemand enig idee heeft, laat het me weten! Want de kookboeken in mijn kast waarvan ik verwacht had dat er misschien iets met cassavemeel in zou staan lieten het afweten. 

 

 

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/local/www/foodbgood/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

2 Responses to “Toko Gembira”

  1. Janne says:

    Cassavemeel, ik had er nog nooit van gehoord. Vlak nadat ik dit had gelezen, las ik een blogpost van Laura die momenteel in Ghana verblijft: ” De Ghanezen zelf eten veel t-z en fufu. Het wordt gemaakt van mais of en cassave. Ze maker er een kleffe substantie van wat er uit ziet als een soort dril ragout. Je eet het met een soort soep. Je pakt met je rechterhand een stuk van deze warme substanie doop het in de ‘soep’ en dan moet je de bal naar binnen laten glijden. Je moet er niet op kauwen. ” Het klinkt niet echt aantrekkelijk 🙂

    McGee vertelt dat cassave hetzelfde is als maniok en yuca. Het is een langwerpige wortel en lid van de wolfsmelkfamilie. Van cassavewortel wordt vaak platbrood gemaakt maar het kan ook worden gefermenteerd of naturel gekookt. Het wordt vaak verwerkt tot meel en tapioca. Dit laatste wordt vooral in puddingen gebruikt. Het schijnt veel zetmeel te bevatten en vrij smaakloos te zijn.

  2. Rinske says:

    hmmm…een rijkelijk late reactie zie ik… t-z en fufu, het klinkt niet echt aantrekkelijk nee. Ik geloof niet dat ik dat ga uitproberen 🙂 Ik heb net een beetje zitten zoeken op internet en zag dat je er ook Braziliaanse kaasbroodjes mee kunt maken (Pão de queijo), dat klinkt al stukken lekkerder dan kleffe substanties die er uitzien als een soort dril ragout. En je schijnt tarwebloem ook te kunnen vervangen door cassavemeel als je glutenvrij wilt bakken.

Leave a Reply