Feed on
Posts
Comments

Tarte tatin van Claire

Claire heeft bij ons in het portiek gewoond, toen wij er kwamen wonen was zij nog de enige vaste bewoonster van het portiek. Inmiddels is ze verhuisd, maar tijdens de portiekbrunch hebben wij nog wel mogen proeven van haar overheerlijke tarte tatin met peren!

Ingrediënten

  • 4 stevig rijpe peren
  • 125 ml brandy
  • 50 gr goed aangedrukte bruine basterdsuiker
  • 250 gr bloem
  • 1 tl zout
  • 150 gr boter
  • 15 gr roomboter
  • 60 ml ijswater
  • 75 gr gewone suiker

Bereidingswijze

Schil 2 peren en deel ze in 8 parten, klokhuis verwijderen. Meng de brandy met de bruine suiker, roer goed om de bruine suiker op te lossen. Voeg de perenstukjes toe en laat tenminste 6 uur staan, af en toe omscheppen

Zeef de bloem en het zout samen, doe in een beslagkom. Snij de koude margarine met een mes in kleine stukjes en bewerk het deeg met 2 messen of een deegsnijder of iets dergelijks. Vermijd contact met je handen, dan wordt het deeg te warm en plakkerig. Voeg steeds een beetje van het ijswater toe en op het laatst met de handen een bal maken, die overigens nog wel wat kruimelig is; wikkel in folie en laat 15 minuten rusten in de koelkast.

Snij de resterende peren ook in 8 stukken, maar houd ze nog apart van de peren in de brandy.

Warm de oven voor op 190 graden. Beboter of olie een taartvorm van 25 cm en ongeveer 5 cm diepte. Strooi de gewone suiker over de bodem van de taartvorm.

Leg nu de gemarineerde peren in een krans over de besuikerde bakvorm; leg daarna de andere peerstukken ertussen.

Snij de 15 gr. boter in kleine stukjes en verdeel deze over de peren. Doe ook twee eetlepels van het brandymengsel over de peren.

Rol het deeg uit tot dezelfde diameter als de taartvorm, leg het over de peren en stop de zijkanten goed in. Prik met een vork enkele gaatjes in het deeg.

Bak ongeveer een uur tot de korst lichtbruin en hard is geworden. Haal de taart uit de oven en laat 5 minuten staan. Maak de zijkanten met een mesje los.

Neem een grote schaal, leg deze over de taart en draai de taart met schaal samen in één keer om. Verwijder nu de taartvorm; soms blijven er stukjes peer hangen, haal deze met een vork eraf en leg ze op de taart.

Zeef het brandymengsel, doe in een steelpannetje en laat inkoken gedurende 5 minuten; eventueel iets binden met maïzena.

Serveer de taart warm, met ijs waarover een beetje van de ook warme saus.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/local/www/foodbgood/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a Reply