Feed on
Posts
Comments

Stokbrood

Stokbrood

dit is een hoeveelheid voor 8 broden van 35 cm lang. Je kunt de broden natuurlijk altijd kleiner of groter maken. Het brood wordt voorbereid met poolisch, wat net als bij biga (bijvoorbeeld ciabatta) om een lange rijstijd vraagt. Het is een broodje wat je wel even zoet houdt, prima brood dus om zaterdagavond mee te beginnen als je zondag niet uit huis hoeft en ‘s avonds een heerlijk vers knapperig stokbroodje bij de soep wilt eten. Het recept komt uit Brood & co – oorspronkelijk voor zo’n 40 broden, dat leek me wat veel en met de rekenmachine bij de hand en wat natte vingerwerk ben ik op deze verhoudingen uitgekomen.

Ingrediënten

voor de poolisch:

 • 200 gr bloem
 • 200 ml water
 • 1/8 tl gedroogde gist

voor het deeg:

 • 1 kg bloem
 • 600 ml water
 • 12 gr gedroogde gist
 • 4 tl natuurlijk, onbehandeld zeezout (bv maldon of fleur de sel)

Bereidingswijze

Meng voor de poolisch de bloem, het water en deeg tot een gladde massa. Laat dit afgedekt 15 uur afgedekt met folie of een vochtige theedoek op kamertemperatuur rijzen. Er ontstaan nu heel veel belletjes.

Strooi de bloem over de poolisch, daarna gist, zout en water. Kneed het 10 minuten met de deeghaken – het deeg is helaas te nat om met de hand te kunnen kneden – en laat het daarna 90 minuten rijzen.

Weeg het brood af (voor 8 broden: 250 gr) en maak de broden halflang op een met bloem bestoven werkvlak – in dit geval dus zo’n 15 centimeter. Laat dit 30 minuten rusten, het deeg is nu slapper en laat zich makkelijker vormen.

Zorg ervoor dat het brood voldoende met bloem bedekt is en trek de broden lang. Draai de broden om hun eigen as zodat ze spiralen (net als wokkels dus, maar dan compact :)). Dan nog zo’n 60-90 minuten laten rijzen, afhankelijk van hoe warm het in huis is.

Verwarm de oven voor op 220 graden en benevel de oven met de plantenspuit voordat je de broden erin doet. Bak de broden in 25 minuten goudbruin en gaar (als je kleine broodjes maakt, zal de baktijd misschien wat korter zijn). Uit laten dampen en af laten koelen op een rooster.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/local/www/foodbgood/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

2 Responses to “Stokbrood”

 1. Roel says:

  Hallo, ik zou de stokbroden tussen kleedjes of een laken laten rijzen wat de korst vorming smaakvol ten goede komt. Ook het gebruik van rijstemeel is aan te raden .

  • Rinske says:

   Hoi Roel,

   Dank je voor de tip, ik ga het zeker eens uitproberen! Hoeveel rijstemeel gebruik je in verhouding tot bloem? Ik neem tenminste aan dat je die twee combineert?

   groet!
   Rinske

Leave a Reply