Feed on
Posts
Comments

Paneer

Paneer

Paneer is een indiase kaas, gemaakt van geschifte melk. Het is eenvoudig zelf te maken, maar ook te verkrijgen in indiase specialiteitenwinkels. En mocht je deze niet kunnen vinden (ze zijn nogal schaars bedeeld in Nederland), in indiase restaurants kun je vaak wel een stuk kopen. Tegenwoordig maak ik mijn paneer altijd met azijn. Het is een paar keer mislukt met citroensap, ik weet niet waarom en met azijn lijkt het een stuk beter te gaan.

Ingrediënten

  • 2,3 l volle melk
  • 5 el citroensap of 2 tl citroenzuur (drogist), of 4 el azijn

Bereidingswijze

Bekleed een vergiet met een dubbele laag kaas- of dunne theedoek. Breng de melk aan de kook en voeg zodra het kookt de citroensap of -zuur toe. Haal de pan van het vuur en roer goed, de melk zal gaan schiften. Is dit niet het geval, zet dan de pan weer op het vuur en voeg meer sap of zuur toe. Giet de melk in het vergiet, de wrongel blijft in de doek achter. Spoel dit een halve minuut af en draai daarna de punten van de doek op en pers zoveel mogelijk vocht eruit. Hoe minder vocht erin zit, hoe steviger de paneer. Je kunt ook iets zwaars op de paneer leggen om het laatste beetje vocht eruit te drukken. Laat de paneer een nacht verpakt in een doek in de koelkast rusten.

Variaties

Je kunt ook kruiden toevoegen aan de paneer. Roer deze erdoor na het afspoelen van de wrongel. Ik vind het zelf erg lekker met wat gekneusde korianderzaadjes.

Bron: World Food Cafe, Chris & Carolyn Caldicott


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/local/www/foodbgood/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a Reply