Feed on
Posts
Comments

Pane all’olio

Deegkneden

dit brood wordt op tegels gebakken, mocht je deze niet hebben, geen nood: zonder tegel kan het ook. Het deeg: lekker zacht en soepel, zoals deeg hoort te voelen, die 10 minuten kneden zijn zo voorbij!

Ingrediënten

biga

  • 100 gr bloem
  • 1/4 tl gedroogde gist
  • 100 ml warm water

deeg

  • 400 gr bloem
  • 2 tl zeezout
  • 1 tl suiker
  • 5 gr gedroogde gist
  • 200 ml warm water
  • 50 ml extra vierge olijfolie

Bereidingswijze

Meng voor de biga de bloem met het water en de gist. Meng dit zo’n 5 minuten en laat het daarna op een tochtvrije plek afgedekt met plasticfolie of een vochtige theedoek 6-8 uur rijzen in een ruime kom.

Meng de resterende gist met de suiker en 3-4 el water. Laat dit 5 minuten staan, totdat de gist is opgelost en er belletjes aan de oppervlakte verschijnen. Zeef de bloem boven de biga, maak een kuiltje en giet hierin het gistmengsel met de rest van het water, de olijfolie en het zout. Meng dit tot een enigszins vaste substantie en bewerk daarna het deeg met de hand. Kneed het ongeveer 10 minuten goed door en leg het deeg daarna terug in de kom. Dek het af met plasticfolie of een natte theedoek en laat het in ongeveer 1 uur in dubbele omvang rijzen op een tochtvrije plek op kamertemperatuur.

Vorm het deeg daarna zoals je het brood wil hebben – niet meer kneden! – en leg het op een met bloem bestoven plaat. Dek het af met folie/natte theedoek en laat het in ongeveer 1 uur in omvang verdubbelen.

Verwarm de oven (en eventueel de tegels) voor op 250 graden. Mocht je tegels gebruiken, verwarm de oven dan ruim van tevoren zodat de tegels goed heet kunnen worden. Bestuif het brood met bloem, kerf het met een scherp mesje over de lengte licht in en leg het op de tegels of schuif de plaat in de oven. Benevel de oven met de plantenspuit en bak het brood 10 minuten. Benevel na 2 en na 4 minuten nog een keer. Verlaag de temperatuur naar 200 graden en bak het brood in 20-30 minuten gaar (het brood is gaar als je op de onderkant klopt en het hol klinkt). Op een rooster af laten koelen en uit laten dampen.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/local/www/foodbgood/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a Reply