Feed on
Posts
Comments

Nieuwjaarsrolletjes

dit typisch Groningse oud & nieuw-recept is van Jans Visser, familie 😉 Als je de koekjes niet oprolt, krijg je knijpertjes, ook lekker.”

Ingrediënten

 • 375 gram patentbloem
 • 250 gram kristalsuiker
 • 200 gram margarine
 • 1/2 liter water
 • 3 eieren
 • 3 pakjes vanillesuiker
 • Rolletjes/knijpertjes-ijzer

Bereidingswijze

Los de suiker en vanillesuiker op in het kokende water. Voeg dan de boter toe en laat de mix afkoelen. Strooi vervolgens de bloem erbij en klop de eieren door het beslag. Schep met een lepel een kleine hoeveelheid beslag in het hete ijzer en laat rusten tot het gaar en licht goudbruin is. Zodra dit het geval is, heb je een knijpertje. Om er een rolletje van te maken, haal je het koekje uit het ijzer en rol je het met behulp van de steel van een pollepel, op een theedoek of keukenpapier, direct op.

Geschiedenis

In Groningen, en in nog een paar streken van ons land, is het al eeuwenlang traditie om rond oud & nieuw gasten op nieuwjaarsrolletjes en knijpertjes te trakteren. Mijn moeder vertelde me dat ze vroeger met mijn oma ook altijd rolletjes maakte, in de keuken, met een loodzwaar wafelijzer. Daar ging dan een beetje deeg in en ze moest dan het ijzer in het vuur onder de kookpot houden voor lange tijd, want op deze manier bakken duurde veel langer dan met een elektrisch wafelijzer. En het duurde nog veel langer voordat ze eindelijk een voorraad bij elkaar hadden gebakken, want de zoons van de familie aten elk koekje op dat op de keukentafel terecht kwam.

Symboliek

Knijpertjes en nieuwjaarsrolletjes hebben een verschillende betekenis. Het knijpertje staat voor het oude jaar, dat als een opengevouwen blad zijn verhaal vertelt. Het rolletje staat voor het nieuwe jaar dat zijn geheimen nog even voor zich houdt.

Cora, afkomstig uit de kop van Overijssel, herinnert zich het volgende over de betekenis van de koekjes:
“Bij oudjaar (in de maand december) maakten we deze koekjes maar dan bleven de koekjes opengeklapt. Het jaar was immers bijna ‘rond’.
Bij nieuwjaar maakte men ze als rolletjes.
Bij het begin van elke nieuw jaargetijde (nieuw kwartaal) vouwde men de koekjes dubbel en dan nog een keer dubbel zodat het een kwart voorstelde.
En als er een half jaar om was, dan vouwde men ze dubbel.
Men had weinig geld voor koekjes en koekjes werden ook in weinig variaties gemaakt. Mijn moeder maakte ze ook altijd met deze gelegenheden en dat was iets speciaals, iets feestelijks. Een oud gebruik.”


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/local/www/foodbgood/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

One Response to “Nieuwjaarsrolletjes”

 1. margien says:

  Ter overname aangeboden, een grote- en een kleine rollegies tang.
  Tangen zijn van rond 1900.

Leave a Reply