Feed on
Posts
Comments

Millionaires shortbread

IMG_3181Wanneer ik broodmeel haal bij molen De Bleeke Dood, ga ik altijd even langs het bakkertje aan de overkant voor wat lekkers. Heerlijke gebakjes recht voor je neus uitgestald (ze hebben ook lekker brood)…Mijn favoriet is millionaires shortbread en ik besloot om het zelf eens te maken. Dit is genoeg voor 42 van dit formaat blokjes. Dus genoeg om je buren ook blij mee te maken, de mensen die morgen de benen uit het lijf rennen om vuurwerk te verkopen en dan hou je zelf ook nog voldoende over. Het maken neemt wel wat tijd in beslag. Ik heb de eerste 2 lagen ‘s avonds gemaakt. De caramellaag moet namelijk uitharden en voldoende afkoelen voordat je de chocola er overheen giet. Anders mengt het met de caramel en dat zou zonde zijn.

Ingrediënten

voor de koek

  • 225 gram bloem
  • 70 gram suiker
  • 200 gram koude boter
  • 1 tl vanille-essence
  • snuf zout

voor de caramel

  • 400 ml (1 blikje) gecondenseerde melk
  • 150 gram boter
  • 3-4 el stroop

voor de chocoladelaag

  • 400 gram pure chocola
  • 3 el neutrale olie

 

Bereidingswijze

Meng alle ingrediënten voor de koek met de hand of met de keukenmachine. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het een uur in de koelkast rusten. Verdeel het deeg op een bakplaat van 20 bij 30 cm, ik doe er bakpapier onder, dan weet ik zeker dat het niet vast blijft plakken.  Bak het 5 minuten op 180 graden, verlaag de temperatuur naar 150 en bak de koek nog eens 20-30 minuten (afhankelijk van je oven, als de koek goudbruin is, is’ie klaar).

In de tussentijd maak je de caramel. Verwarm de boter en gecondenseerde melk in een pannetje en breng het aan de kook. Verhit het op halfhoog vuur en blijf goed roeren, anders krijg je stukjes in de caramel. Het kleurt nu langzaam bruin, maar je bent zeker 15 minuten aan het roeren. De boter en melk gaan op een gegeven moment schiften, dan doe je de stroop erbij. Het schijnt ook met bruine basterdsuiker te kunnen, maar dat heb ik nog niet uitgeprobeerd. Flink roeren tot het weer een geheel is. Giet het als het de gewenste kleur heeft uit over de koek, laat het goed afkoelen en zet het blik daarna in de koelkast.

Smelt de chocola met de olie au bain marie. Haal het van het vuur af zodra alles gesmolten is en laat het een minuut of 10 afkoelen. Giet het dan gelijkmatig uit over de caramel.  Laat de chocoladelaag opstijven en snij de koek in blokjes.  De olie zorgt ervoor dat de chocola precies zacht genoeg blijft om nog goed te kunnen snijden. Eet smakelijk 🙂


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/local/www/foodbgood/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a Reply