Feed on
Posts
Comments

Kombucha

een vriendin & ik dronken altijd kombucha van Carpe Diem in de sauna (tegenwoordig ook te koop in de supermarkt). Pas later begreep ik dat kombucha een ‘theezwamdrank’ is. De moeder van Kai kreeg een kombuchazwam van een vriendin en aangezien de zwam zichzelf vermenigvuldigt, kreeg ik van haar een zwam.

Kombucha

De Kombuchazwam is een gelatineachtig, taai membraan dat bestaat uit een leefgemeenschap (symbiose) van gisten en bacteriën. Deze zwam gedijt uitstekend in thee met suiker, waardoor tal van heilzame bestanddelen ontstaan. Waterkefir is een zusje van de kombuchazwam.

Wat gebeurt er?

Bij de gistings- en oxidatieprocessen veroorzaakt de zwam diverse reacties in de theeoplossing, zowel na elkaar als tegelijkertijd (dit zijn assimilatie- en dissimilatieprocessen). De theezwam voedt zich met de suiker en in ruil daarvoor produceert hij andere waardevolle stoffen in de drank: glucuronzuur, melkzuur, vitaminen, aminozuren, antibiotische stoffen en andere producten.

Waar is het goed voor?

Waarvoor niet, zou je bijna kunnen zeggen. Een lijstje van veel genoemde effecten na het regelmatig drinken van kombucha:

 • minder last van verstoppingen
 • minder pijnlijke symptomen van gewrichtsontstekingen
 • gewichtverlies
 • betere weerstand tegen griep & verkoudheid
 • meer energie
 • minder slaapproblemen

En daarnaast is het gewoon lekker 😉 Voor meer informatie over de eigenschappen van kombucha, zie: www.kombu.de/holland5.htm

Het recept

 • 1 kombuchatheezwam
 • 5 gram zwarte, groene of kruidenthee
 • 1 liter water
 • 70 gram witte suiker per 1 liter water

Giet het water in een kookpan. Voeg per liter water 70 gram suiker toe en breng het water aan de kook. Laat de suiker goed oplossen! Zodra het water kookt, haal je de pan van het vuur. Voeg de thee toe. Reken voor zwarte of groene thee 5 gram (1-2 theelepels) of 1 theezakje. Laat dit 10-15 minuten trekken. Gebruik je kruidenthee, dan laat je 2 theelepels 5 minuten trekken. Zeef vervolgens de blaadjes uit de thee of haal het zakje uit het water. Laat de thee afkoelen tot ongeveer 25 graden Celsius (handwarm). Haal de kombuchazwam uit de (oude) vloeistof. Giet 90 procent van de kombucha af door een zeef en doe dit over in een flazen fles of pot. Deze kombucha gebruik je voor consumptie. Giet de nieuwe thee bij het restant (10 procent) van de kombucha, leg de zwam er weer op en span een luchtdoorlatend doekje over de pot. Zet de pot op een rustige, warme plaats met veel frisse lucht, maar zonder direct zonlicht. Dat zijn de optimale omstandigheden voor het gistingsproces van de zwam.
Bovenstaand herhaal je elke 8-10 dagen.

Let op

 • Het gistbezinksel moet je in de pot laten zitten. Giet dit echter om de 4 weken leeg en maak de pot schoon met heet water. De zwam kun je voorzichtig afspoelen met koud water.
 • Als je de zwam beetpakt, zorg er dan voor dat je schone handen hebt!

Je kunt de suiker ook vervangen door honing. Voeg dit echter pas toe nadat de thee is afgekoeld tot de juiste tempratuur.

 • Kombucha voor consumptie kun je het beste bewaren in de koelkast.

Uitproberen

 • Je kunt verschillende theesoorten gebruiken, het is aan jou welke smaak je het lekkerst vindt. Ikzelf vind Wild Berry (Celestial Seasons) en Earl Green erg lekker.
 • Hoe langer je de kombucha laat staan, hoe langer het gistingsproces duurt. Kijk wat je lekker vindt. Ik vind het na 10 dagen vaak te zuur, vandaar dat ik meestal na 8-9 dagen vervang.

Boekentip

Komboecha – De Theezwamdrank. Praktische handleiding voor toebereiding en gebruik
Door: Günther W. Frank
ISBN: 3 85068 334 6

Meer informatie?

Er is heel veel informatie over kombucha te vinden op internet. Op www.kombu.de/holland1.htm staat heel veel informatie over de kombucha, getuigenissen, enzovoorts.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/local/www/foodbgood/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

15 Responses to “Kombucha”

 1. mieke van Meenen says:

  Jaren heb ik kombucha gemaakt.Maar door een verhuizing en een verbouwing van 2 jaar,is mijn zwam verloren gegaan.Nu wil ik het weer gaan maken,maar ik heb geen zwam meer.Hoe kan ik aan een zwam komen (destijds kreeg ik hem van een vriendin,maar die heeft het niet meer)Wie helpt mij ?
  Vriendelijke groet Mieke van Meenen

 2. Gerian says:

  Ik was hier zelf ook naar op zoek en ik ga hem bestellen op deze website: http://www.kefirwinkeltje.nl/bestellen/

 3. Katrien says:

  Hallo

  Ik gooi regelmatig scoby’s weg omdat ik er teveel heb. Elke 14 dagen maak ik 3 à 6 liter kombucha op biologische groene thee (Sencha) met glucose, biohoning en kristalsuiker. Omdat mijn zwammenhotel vol zit, heb ik zondag de 4 oudste weggegooid (voor de kippen)…

  Ik woon in regio middenkust (België) en wie gratis (uiteraard) mooie kombucha zwammen wil hebben, is welkom om ze te komen halen.

  • Terry says:

   Dag Katrien,
   Ik ben ook op zoek achter een zwam om zelf een kweek te starten daar het nogal duur is in de biowinkel. Kan ik er eentje van jou overnemen aub?
   Waar woon je ergens aan de kust?

   groetjes
   Terry

   • Katrien says:

    Hallo Terry
    Ik woon tegen Oostende. Je kan me mailen op katrien.cattoor@gmail.com

    Groetjes!

    • Caro says:

     Dag Katrien
     Ik ben op zoek naar een zwammeke en ik bij het zoeken ernaar ben ik jou naam tegengekomen. Dus sorry als ik jou hiervoor stoor maar zou je er eentje hebben voor mij aub? ik zou super gelukkig zijn! ikzelf ben van Brugge en zou er kunnen omkomen een dezer (moest je eentje hebben hé)
     alvast super bedankt voor je moeite om deze te beantwoorden.
     mvg
     Caro

     • Dominique says:

      Dag Caro,
      Ik zag dat jij ook een zwam zocht.
      Heb je al eentje en heb je al kleine zwammetjes ?
      Zou je eentje kunnen missen. Ik ben ook van Brugge.
      Ik zou super blij zijn.
      Laat je iets weten?
      Dank
      Groetjes
      Dominique

  • Oskamp Bärbel says:

   Hallo,ik ben dringend op zoek naar een kombucha zwam,ik lees dat u er soms teveel hebt,en dat u regio kust woont.
   Mijn vraag : Hebt u er nog? Waar aan de kust woont u?
   Zelf woon ik in Sint-Niklaas,maar mijn nicht woont in Bredene. Mesch valt er iets te regelen. Dank bij voorbaat.
   Met vriendelijke groeten . Bärbel

 4. Mary jongejan says:

  Goedenavond…ik zou na 30 jaar dolgraag een verse zwam willen hebben…zou je mij aub kunnen helpen..evt opsturen? Ben vanzelfsprekend bereid de kosten te betalen…zou zo fijn zijn..lieve groet,Mary

  Maryjongejan.

 5. Oskamp Bärbel says:

  Dag Katrien, negeer mijn vorige bericht maar,ik heb de zwam besteld in kefir winkel omdat ik hem echt wel dringend nodig heb,en dit leek me toch de snelste weg. Nog een fijn weekend! Bärbel.

 6. hanzel says:

  Iemand in de buurt van Hengelo die een scoby heeft voor mij?
  Ik vraag me ook af of je zo’n scoby niet zelf kan maken, ze zijn niet uit het niets ontstaan.

 7. Patrick danny dupont says:

  Beste katrien,

  Woon in Ivoorkust, hou me bezig met water/melkkefir.
  Zou graag een kombuchazwam bekomen?
  Kun jij me helpen?

  Groeten Patrick

 8. Hallo allemaal,

  Ik ben hier niet meer terug komen lezen en lees dus deze reacties voor het eerst…
  Ik heb de voorbije maanden tal van berichten gekregen, zwammen weggegeven en heb al een hele tijd niets meer van zwammen… Ik drink mijn voorraad kombucha op en start dan opnieuw.
  Groetjes en veel kombucha-plezier!!

 9. Katrien Cattoor says:

  Beste mensen

  Ik heb geen zwammen meer en maak ook geen kombucha meer.
  Gelieve mij hiervoor niet meer te mailen.

  Met vriendelijke groeten
  Katrien Cattoor

 10. Ellen Thie says:

  28 Jan. 2017

  Beste Mensen,

  Helaas ben ik jaren geleden, mede door verhuizing, mijn combutchazwam kwijtgeraakt.
  Nu zou ik zo dolgraag weer een zwam krijgen. Zo hoort het ook eigenlijk, via doorgeven!
  Ik woon zelf in Schagen maar ben helaas niet mobiel (rolstoel ). Is er misschien iemand in Schagen of in de directe omgeving die een extra zwam over heeft voor mij?? Wie vervult mijn harte wens en maakt mij
  blij?

  Groetjes van Ellen Thie

Leave a Reply