Feed on
Posts
Comments

Ghee

Ghee wordt in veel Indiase recepten gebruikt en is ontzettend makkelijk zelf te maken.

Ingrediënten

 • Pakje ongezouten roomboter

 

Bereidingswijze

Smelt hiervoor 1 pakje ongezouten boter en zet het vuur lager zodra de boter begint te spetteren. Er komen nu melkachtige vlokken naar de oppervlakte, wacht tot deze weer naar de bodem zakken (of schep ze er met een schuimspaan uit) en giet de boter dan door een met keukenpapier beklede zeef. Laat dit afkoelen, je kunt daarna makkelijk de boter van het vocht scheppen. Je hebt nu geklaarde boter (de melkbestanddelen zijn verwijderd en er zit bijna geen vocht meer in de boter).

Om ghee te maken verwarm je de boter op matig vuur om alle vocht te verwijderen. De boter verkleurt nu iets bruin en wordt wat notiger van smaak. Als er geen damp meer vrijkomt giet je het nogmaals door een met keukenpapier beklede zeef in een hittebestendige bak. Deksel erop en in de koelkast bewaren, zo blijft de ghee het langst goed.

Tip: een afzuigkap is geen overbodige luxe


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/local/www/foodbgood/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

2 Responses to “Ghee”

 1. Janne says:

  Ik heb toevallig net een stuk gelezen in het boek Over eten & koken van McGee over Ghee. Hierin staat het iets anders. Geklaarde boter is hetgeen zoals je het beschrijft namelijk boter waar waaruit het water en de vaste melkbestanddelen zijn verwijderd. In feite dus zuiver melkvet en hierdoor beter geschikt om dingen in te bakken.

  Ghee (wat overigens is afgeleid van het Sanskrietwoord voor ‘helder’) wordt volgens McGee traditioneel gemaakt van volle koe- of buffelmelk die met melkzuurbacteriën tot de yoghurtachtige dahi word aangezuurd en daarna tot boter gekarnd. Tegenwoordig gaat men uit van room. Men zuurt het vooraf aan (zoete room zal leiden tot een flauwe smaak). Het wordt verhit tot 90 graden om het water te laten verdampen. Vervolgens wordt de temperatuur verhoogd naar 120 graden om de vaste melkbestanddelen te bruinen. Dit geeft smaak aan de Ghee en doet antioxidanten ontstaan die bederf vertragen (dit is de reden dat men in India deze boter veel gebruikt: het bederft minder snel). Tot slot wordt de bruine residu gezeefd (en verder verwerkt met suiker tot lekkernij), zodat je een heldere Ghee overblijft.

  Ik ken zelf Ghee niet, nooit gebruikt ook. Dus ken de smaak ook niet. Ben dan ook wel benieuwd.

  • Rinske says:

   Heb’em wat aangepast, het klopt wat je schrijft. Het eerste deel is inderdaad voor geklaarde boter. Je kunt het dus ook met boter maken ipv room en gaat dan uit van geklaarde boter waar je ghee van maakt.

   Ghee heeft een heel eigen smaak, eigenlijk niet te vergelijken met gewone boter of room. Ik vind het erg lekker bij het bereiden van indiase recepten.

Leave a Reply