Feed on
Posts
Comments

Koffiepralinesouffle

ik heb voor mijn verjaardag van mijn collega’s het boek Koffie van Mary Banks, Christine McFadden en Catherine Atkinson gekregen (McFadden heeft overigens ook nog het lekkerste chocoladeboek van de hele wereld gemaakt). Nu ben ik helemaal geen koffiedrinker, maar ik hou ontzettend veel van toetjes en baksel met koffie. Wellicht dat ik door dit boek koffie leer drinken, er staat zo veel moois en lekkers in! Hieronder een recept uit het boek wat ik jullie niet wil onthouden met aangepaste versie die ik inmiddels heb uitgeprobeerd. De koffiesmaak is in de originele versie door de overheersende smaak van de noten niet echt goed terug te vinden terwijl ik me daar – mede door het voorproeven – het meest op verheugd had. Maakte het toetje overigens niet minder lekker.

Ingrediënten

 • bakpapier
 • souffléschaal van 9 dl of 6 kleine schaaltjes

voor de praline

 • 150 gr (fijne) kristalsuiker
 • 75 ml water
 • 150 gr blanke amandelen of hazelnoten

en de rest

 • 1,2 dl sterke koffie, afgekoeld (1 el espresso op 150 ml water, 5 minuten trekken en daarna zeven)
 • 1 tl hazelnootsiroop
 • 1 el gelatinepoeder
 • 3 eieren, gesplitst
 • 75 gr lichtbruine basterdsuiker
 • 1 el koffielikeur (ik gebruik café marakesh, smaakt naar café noirs)
 • 1,5 dl slagroom
 • 1,5 dl slagroom voor garneren (optioneel)

Bereidingswijze

Knip uit een dubbele laag vetvrij papier een kraag die ongeveer 5 cm dieper is dan de souffléschaal. Wikkel hem om de schaal en bind hem vast met een touwtje. Zet de schaal in de vriezer.

Leg een stuk bakpapier neer en laat de suiker op laag vuur langzaam in het water oplossen. Kook de siroop tot het lichtgoudkleurig is. Blijf hier bijstaan, want dit proces gaat sneller dan je denkt. Voeg de noten toe en kook het tot het mengsel goudbruin is. Laat het nooit te donker kleuren, want dan wordt de caramel bitter. Schenk dit mengsel op het bakpapier en laat het stollen. Doe het als het is afgekoeld in een blender of plastic zak en maal het fijn (indien je de plastic zak gebruikt doe je dat met een deegroller), houd eventueel wat apart voor de garnering.

Mijn aanpassing: laat de noten achterwege en giet zodra de caramel de juiste kleur heeft wat water erbij (begin met 20 ml). Beetje oppassen, want dit spettert. Goed blijven roeren totdat de caramel weer vloeibaar is geworden. Laat het niet meer koken, maar voeg wanneer nodig nog een beetje water toe totdat de caramel heel dik vloeibaar is (juiste hoeveelheid water volgt nog, ik heb het niet bijgehouden). Schenk de caramel al kloppend bij de eierdooiers (laat de caramel dus niet afkoelen). Blijven kloppen tot het mengsel dik en schuimig is en verwerk de eierdooiers vervolgens zoals hieronder beschreven staat.

Schenk de helft van de koffie in een kom en week de gelatinepoeder daar 5 minuten in. Zet de kom op een pan met heet water en roer tot het is opgelost.

Doe de eierdooiers, basterdsuiker, de rest van de koffie en de likeur in een kom. Verwarm deze al kloppend au bain marie tot het dik en schuimig is en klop daarna de gelatine erdoor.

Klop de room lobbig en klop daarna de eiwitten stijf. Wacht hier niet te lang mee, anders zakt het eierdooiersmengsel in. Spatel de vermalen pralines door de room en daarna door het koffiemengsel. Spatel de eiwitten er in twee delen door.

Schep het mengsel in de souffléschaal en strijk de bovenkant glad. Laat dit 2 uur afkoelen, of tot het is gestold. Zet het 15-20 minuten voor serveren in de vriezer. Verwijder de kraag door een verwarmd paletmes tussen de soufflé en het papier te bewegen. Klop eventueel de slagroom stijf en schep een paar lepels op de soufflé. Garneer met stukjes praline en noten.

Bron: Koffie, Banks, McFadden en Atkinson


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/local/www/foodbgood/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a Reply