Feed on
Posts
Comments

Gebraden kalkoen

meestal vieren we 1e kerstdag bij mijn ouders. Ons huis is te klein om iedereen te huisvesten. Dit jaar vieren mijn zus, zwager en drie kinderen kerst bij haar schoonouders dus het leek me leuk het een keertje hier te doen. Mijn broertje en zijn vriendin komen ook.

Aangezien ik nu hoogzwanger ben, wil ik iets maken wat niet teveel gedoe is. Helaas zit een lekker stukje ossehaas of biefstuk er niet in want doorbakken vind ik er niets aan en voor zoiets als gourmetten is onze tafel simpelweg te klein. Een gebraden kip dan? Dat is weer een beetje weinig voor zes personen. Maar een kalkoen kan prima. Hoort ergens ook wel bij kerst. Het zit echter in mijn hoofd dat kalkoen droog is en minder lekker dan kip. Vorige week was op de BBC de serie Nigella’s Christmas en Nigella heeft me uitgedaagd het toch eens uit te proberen. Vandaar het jaar 2008: het experiment van de gebraden kalkoen.

Stap 1: De Kalkoen

Koop minimaal een dag van tevoren een kalkoen bij een fijne slager. Ik heb een kalkoen van 3 kilo bij de ecologische slager Siem van der Gragt in Amsterdam gehaald. Het minimale gewicht van een kalkoen ligt overigens rond de 3 kilo. Dit is voldoende voor 6 personen. Reken op ongeveer een halve kilo per persoon dus een kalkoen van 4 kilo voor 8 personen etc. Je hebt dan ruim voldoende.

Stap 2: Het pekelbad

Volgens Nigella gaan de meeste mensen de mist in met kalkoen door het te lang te braden in de oven. Daarnaast is het geheim voor een lekkere sappige gebraden kalkoen volgens haar: het pekelbad. Doe de kalkoen minimaal 24 uur voordat je hem gaat braden in een pekelbad en dit voorkomt dat hij uitdroogt zo beweert ze. Ik ga het uitproberen. Het recept is schaamteloos gejat van Nigella uit het boek Feest.

Ingrediënten

Kalkoenintummytub

 • 6 liter water
 • 125 gram zout
 • 1 bouquet garni
 • 1 kaneelstokje
 • 1 el karwijzaad (kummel)
 • 4 kruidnagels
 • 2 el pimentkorrels
 • 4 anijssterren
 • 2 el wit mosterdzaad
 • 200 gram suiker
 • 2 uien, gepeld en in 4 stukken gehakt
 • 6 cm gember, in 6 plakjes gesneden
 • 1 sinaasappel, in 4 stukken gesneden
 • 4 el ahornsiroop
 • 4 el honing
 • eventueel stelen van bos peterselie

Bereidingswijze

Doe alle ingrediënten in een grote pan of teil (een tummy tub werkt ook als een dolle ben ik inmiddels achter :). Pers de sinaasappel uit en doe deze erbij. Roer het goed door zodat het zout, suiker, honing en siroop goed zijn opgelost. Leg de kalkoen in de pekel en giet er eventueel nog wat water bij zodat hij helemaal onder staat. Zet de pan, teil of tummy tub op een koele plek (buiten kan prima) tot de volgende dag, of maximaal twee dagen later, wanneer je hem gaat braden.

Vergeet niet hem 40 tot 50 minuten voordat je hem gaat braden uit de pekel te halen en hem met een theedoek droog te deppen.

Stap 3: Kalkoen braden

Haal de kalkoen ruim op tijd uit het pekelbad en dep hem droog met een theedoek. De kalkoen paste precies in mijn grootste bakblik en in mijn oven. Pfew. Ik moest er al wel snel aluminiumfolie over doen om te voorkomen dat ie zwart werd want het ging heel hard. Na ruim 1 1/2 uur bleek de kalkoen goed.

Bereidingswijze braden van een kalkoen

Zorg er allereerst voor dat de kalkoen op kamertemperatuur is! Anders slaan onderstaande tijden en tempratuur van je oven nergens meer op. Haal hem dus op tijd uit het pekelbad of uit de koeling.

Verwarm de oven voor op 200-220 graden. Smelt in een pannetje 75 gram boter of ganzevet en voeg hier eventueel 3 eetlepels ahornsiroop aan toe. Bedruip hiermee de kalkoen. Zet de kalkoen in de oven. Draai na een half uurtje de tempratuur terug naar 180 graden. Het laatste kwartiertje verhoog je de temperatuur weer tot 200 tot 220 graden. Let wel! De temperaturen zijn richtlijnen, elke oven is anders. Hou hem dus goed in de gate.

Braadtijd voor Kalkoen

Gewicht? Braadtijd?
2250 gram 1 1/2 uur
3500 gram 1 3/4 uur
4500 gram 2 uur
5500 gram 2 1/2 uur
6750 gram 2 3/4 uur
7500 gram 3 uur
9000 gram 3 1/2 uur
11500 gram 4 1/2 uur

Gaar?

Je kunt zelf controleren of de kalkoen gaar is door een satéprikker of een vork in het dikste deel van het vlees te steken – achter het kniegewricht in de dij. Als het vocht dat eruit loopt helder is, is het goed.

Stap 4: Even laten rusten

Altijd de kalkoen minimaal een minuut of 20 laten rusten voordat je hem aansnijdt en/of serveert. Langer mag ook. Dek hem dan eventjes af met folie.

Stap 5: Eet smakelijk!

Hij is lekker! Inderdaad niet droog maar lekker mals. Een erg geslaagd experiment, aanrader! Zeker in combinatie met cranberrysaus en het recept van Nigella voor gemberkoekvulling. Mmmm…


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/local/www/foodbgood/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

One Response to “Gebraden kalkoen”

 1. Anne says:

  Afgelopen zaterdag heb ik toevallig dit recept gemaakt, voor MooigeSchat. Aanrader, zeker met de peperkoekvulling erbij. Beide recepten staan in haar nieuwste boek, Nigella’s Kerst.

  De kalkoen was inderdaad lekker en voor een kalkoen ook erg mals. Je moet er wel dingen bij doen om hem spannend te maken, zoals bovengenoemde vulling en cranberrysaus. Ik heb de ahornsiroop vervangen door kastanjesiroop, omdat ik dit toevallig had staan.
  Ik had een beest van 4,5 kilo, was ruim genoeg (als onderdeel van de maaltijd) voor 8 mensen.

Leave a Reply