Feed on
Posts
Comments

Dille

Soorten

Dille is op drie manieren verkrijgbaar:

  • verse dille (blaadjes)
  • gedroogde dille
  • dillezaad

Gebruik

Kan als vervanger van peterselie, munt, basilicum of dragon dienen. Lekker bij gegrild rundvlees, lams- en kalfsvlees, kip en vis.

Kook het kort mee of voeg het op het laatste moment toe. Dille zaadjes kun je meestoven. Gebruik niet teveel want het kan nogal overheersend zijn. Gedroogde dille kan een apart bijsmaakje geven.

Geneeskundig gebruik

De geneeskracht van dille zit in de zaadjes, deze zijn rijk aan oliën met kalmerende digestieve eigenschappen. Erg goed slaapmiddel. Dille bevordert de spijsvertering en is goed voor de maag.
Een aftreksel van de blaadjes werkt als zeer milde bevordering van de spijsvertering.

Zelf telen

Dille kan prima in de volle zon staan uit de wind. Je kunt dille zaaien vanaf het voorjaar tot middenzomer. Dille is winterhard. Je kunt het beste de jonge blaadjes oogsten. Om de zaden te oogsten kun je plant het beste, als de bloemen donker zijn geworden, ondersteboven hangen.

Tuintip

Dille schijnt de groei van sla-, kool, en komkommerplanten te bevorderen. Ook komen er honingbijen op de bloemen af. Het zaaien van dille tussen tuinbonen kan goede afweer geven tegen zwarte luis op de bonen.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/local/www/foodbgood/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a Reply