Feed on
Posts
Comments

De Mara methode

Onze jongste dochter houdt ons goed van de straat. Ze kan niet uit een fles drinken, ze heeft dat nooit gekund. Dankzij de hulp van een pre-logopediste eet ze nu de borstvoeding van een lepeltje. Het duurt allemaal wat langer maar ze krijgt op deze manier gelukkig genoeg voeding binnen als ik er niet ben.

Toen ze het eten van onze borden af begon te kijken (en probeerde te pakken) leek het ons tijd voor de eerste stappen richting vaste voeding. Je zou denken dat groente- en fruithappen met een lepeltje na 2 maanden borstvoeding op deze manier, een eitje zou zijn. Maar daar denkt Mara anders over. Ze weigert, wil er niets van weten. Dan maar een stuk banaan. En jawel, dát wilde ze wel. Zolang ze het maar zelf kan pakken en in haar mond kan stoppen is ze helemaal blij. Ach, dan doen we het toch zo? Inmiddels van Anne geleerd dat dit een heuze bestaande methode is: de Rapley Methode.

Wat is de Rapley methode?

Dit is een methode ontwikkeld door Gill Rapley.  Kort gezegd komt het er op neer dat je de baby het eerste half jaar uitsluitend borstvoeding geeft en daarna direct vast voedsel aanbiedt. Dus niks gepureerd of fijngehakt. Gewoon hele sperziebonen, wortels etc. Het heeft verschillende voordelen. Zo ontwikkelt de mondmotoriek zich goed en leert je baby verschillende smaken kennen. Net zoals bij de borstvoeding bepaalt je baby het tempo en de hoeveelheid van elke voeding. Ook bij het introduceren van vast voedsel blijken baby’s goed in staat om zelf het tempo en de hoeveelheid te bepalen. Je baby kiest dus zelf hoeveel het eet en wat het eet. Het gaat er vooral om dat je baby spelerderwijs de smaken en het eten leert ontdekken. Maak je dan ook niet druk als het maar een beetje eet. Het is nog steeds bijvoeding naast de borstvoeding. Beschouw het als een ‘extraatje’.

Wanneer beginnen?

Een baby kan pas kauwen als hij ook in staat is om iets te pakken en in zijn mond te stoppen. Dat is meestal na een maand of 6.

Kan hij zich niet verslikken?

Een baby heeft zelf niet de mogelijkheid om voedsel direct naar het achterste gedeelte van zijn mond te werken. De kans op verslikken is dus minimaal. Let er wel op, dat met behulp van een lepel het kokhals-reflex voor in de mond omzeilt wordt. Begint de baby toch te kokhalsen, blijf dan rustig. Het ziet er misschien een beetje beangstigend uit, maar het kokhalsen is juist nuttig. Overigens verslikken mensen zich sneller in vloeibaar voedsel, dan in vast voedsel. Om te kunnen kauwen heeft een baby geen tanden nodig.

Wat kan ik het beste geven?

Fruit en groente zijn erg geschikt om mee te beginnen. Je baby moet leren welke kleuren, vormen, smaken en texturen hij lekker vindt. Biedt stukken groente en fruit als geheel aan. Het hoeft niet in mondformaat gesneden te worden. De baby moet het juist kunnen vasthouden. Denk bijvoorbeeld aan een klein stronkje brocolli, een asperge, een stuk banaan etc.

Wordt het geen zooitje?

Ja natuurlijk! Je baby moet zijn motoriek nog ontwikkelen dus er zal heel wat naast gaan, op de grond vallen etc 🙂

Meer informatie?

Kijk eens bij kindje op komst of borstvoeding.com

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/local/www/foodbgood/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a Reply