Feed on
Posts
Comments

Custard

Custard

Custard

 • 3 eierdooiers
 • 3 dl single cream (2 dl slagroom, 1 dl melk)
 • 2 el witte basterdsuiker
 • 1/2 vanillestokje, in de lengte gespleten

Breng de single cream met het vanillestokje op laag vuur tegen de kook aan en laat dit van het vuur af 20 minuten trekken. Schraap het merg uit het vanillestokje. Klop de eierdooiers met de basterdsuiker schuimig en roer de room er doorheen. Zet het mengsel weer op laag vuur en verhit het al roerend totdat de custard dik is. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Niet laten koken want anders gaat het schiften en kun je de custard weggooien.
Je kunt de custard warm serveren (eventueel au bain marie verwarmen), of koud. Zorg er bij de laatste dan wel voor dat je de custard snel koelt in een bak koud water om velvorming te voorkomen.

Custard als basis voor pudding en roomijs

 • 2 eierdooiers
 • 75/100 gr witte basterdsuiker
 • 2 dl melk

Verhit de melk (niet laten koken) en klop in de tussentijd de eierdooiers met de suiker schuimig. Giet de melk voorzichtig bij de eierdooiers, goed mengen en zet het mengsel weer op het vuur. Houd het vuur laag, anders gaat de custard koken en dan schift het. Blijven roeren totdat de custard dik is geworden en zet de pan dan in een bak koud water om het af te laten koelen. Zo nu en dan roeren om velvorming te voorkomen.

Voeg voor het maken van pudding 4 blaadjes gelatine toe als de custard nog heet is en 200-250 ml halfstijf geklopte slagroom als de custard is afgekoeld. Als je roomijs maakt, laat dan de gelatine achterwege.

Zie voor verdere bereiding van pudding:

chipolatapudding.

Tip

 • Hou een suikerthermometer of kernthermometer bij de hand, zodra de temperatuur van de custard 75 graden is, is de custard klaar. Bij het afkoelen dikt’ie nog wat in.
 • Mocht het onverhoopt toch gaan schiften en je bent er op tijd bij, haal het dan direct van het vuur en plaats de kom in koud water. Mixer erin zetten en blijven mixen tot het iets is afgekoeld.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/local/www/foodbgood/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

One Response to “Custard”

 1. Janne says:

  Tip van nigella om velvorming bij custard te voorkomen: leg een stuk plasticfolie direct op de custard, duw het ook goed tegen de rand zodat het hele oppervlak van de custard bedekt is.

Leave a Reply