Feed on
Posts
Comments

Chia zaden

Chia zaden. Links ongeweld en rechts dezelfde hoeveelheid geweld.

Het eerste superfood wat ik in huis haalde. Door de documentaire RAUW van Anneloek Sollart hoorde ik voor het eerst over deze zaden. Hoewel ik het niet eens kan zijn met de wijze waarop er met voeding en kind om wordt gegaan in deze documentaire, was ik wel geboeid door chia zaden. Ik ben meteen op onderzoek uit gegaan. Avond na avond heb ik zitten googlen op zowel Nederlands als Engelse sites. Een hoop van wat ik vond positief. Ik besloot het te proberen. Ik heb chia zaden online besteld omdat ze dan toch wel betaalbaarder zijn dan in de gezondheidswinkel. Ook bestel ik liever biologische chia zaden.

Waar komen chia zaden vandaan?

De Azteken aten ze waarschijnlijk al en chia zaden werden toen ook als betaalmiddel gebruikt. Chia zaden zijn een rijke bron van magnesium, ijzer, foliumzuur, vezels, anti-oxidanten en Omega-3. Je kan ze zo eten of door een smoothie, yoghurt, sapje of salade gooien. Let er wel op dat je voldoende vocht binnenkrijgt als je chia zaden eet. Chia zaden nemen namelijk tot 9 keer hun eigen gewicht op aan vocht. Dus als je een eetlepel neemt zonder dit aan te vullen met vocht, dan snap je dat je stoelgang heel wat moeilijker zal worden. Ik kies er altijd voor om chia zaden door een sapje of smoothie te mengen. Je kan de chia zaden ook van te voren wellen, dan weet je zeker dat je er voldoende vocht bij neemt. Ik lees wel eens dat mensen chia zaden lekker vinden, maar naar mijn mening zijn chia zaden neutraal van smaak dus ik kan ook niet zeggen dat ik ze lekker vind.

Wat merk ik door het gebruik van chia zaden?

Ik voelde echt direct na gebruik beter. Ik merkte dat ik meer energie had. Als ik chia zaden in mijn ontbijt verwerkte, dan merkte ik dat ik langer verzadigd was. Mijn stoelgang werd een stuk makkelijker en dat was vooral ook een verademing.

Waar moet je op letten bij het gebruik van chia zaden? Bijwerkingen.

Het komt sporadisch voor dat mensen echt allergisch zijn voor chia zaden. Klachten als gezwollen tong, huiduitslag, ademhalingsproblemen, tranende ogen en netelroos zijn voorgekomen. Ook diarree en braken worden genoemd als mogelijke bijwerkingen. Zelf heb ik nooit last gehad van deze bijwerkingen, anders was dat voor mij een signaal geweest om er direct mee te stoppen. Het allerbelangrijkste is om te luisteren naar je lichaam en bij de eerder genoemde signalen is het duidelijk dat je lichaam het er niet mee eens is. Een ander veelvoorkomend verschijnsel is het dunner worden van het bloed. Ik weet dat dat bij mij inderdaad zo is. Als ik bloed moet prikken in het ziekenhuis dan zag ik een duidelijk verschil in de hoeveelheid bloed in het gaasje als ik wel chia zaden aan het nemen was of niet. Op zich is het geen ernstige bijwerking, maar je mag dus echt GEEN chia zaden nemen als je al bloedverdunners neemt of als je een erg lage bloeddruk hebt. Chia zaden kunnen een licht verslavende werking hebben, maar niet in de zin van dat je last van ontwenningsverschijnselen krijgt als je ermee ophoudt. Meer in de zin van ‘echt zin hebben’ in je ontbijt omdat je je zo lekker voelt bij de zaden. Ik heb dit in het begin wel gehad, maar dat is bij mij weggegaan.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/local/www/foodbgood/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a Reply