Feed on
Posts
Comments

Broodweetjes

Brooddeeg

Waar moet je op letten als je brood zelf maakt?

 • Je kunt het deeg het beste laten rijzen in een glazen of plastic kom. Een metalen kom geleidt teveel warmte.
 • Als je zelf brood maakt, zorg er dan voor dat het deeg tussen de 20-35 graden is. Een te koude omgeving vertraagt of stopt het rijsproces en een te warme omgeving doodt de gistcultuur waardoor je deeg niet meer rijst.
 • Je kunt de tijd van het rijzen zelf regelen. Het duurt drie kwartier tot een uur op een warme plaats, 2 uur bij een gemiddelde kamertemperatuur, 12 uur op een koele plaats en 24 uur in de koelkast. Dek het deeg altijd af om uitdroging te voorkomen. Het beste is een vochtige theedoek, maar een goed alternatief is plasticfolie. Let er wel op dat plasticfolie een warmere omgeving creëert dan een vochtige theedoek en dat de rijstijd dus versnelt wordt.
 • Het rijzen van het brood is van meer afhankelijk dan alleen de temperatuur. Hou je daarom niet vast aan de beschreven rijstijd. Op vochtige, warme dagen rijst je deeg namelijk sneller dan droge, koele dagen. Ook de hoogte is afhankelijk van de rijstijd, maar dit geldt pas vanaf 1000 meter (de rijstijd wordt verkort door de lagere atmosferische druk).
 • Let wel: de omvang is belangrijker dan de tijd. Deeg van zelfgemaakt brood mag tijdens het rijzen hooguit 2 tot 3 keer zo groot in omvang worden, als je het teveel laat rijzen kan het tijdens het bakken inzakken. Als je dus ziet dat het brood al in omvang genoeg is toegenomen ga er dan mee verder en wacht niet tot de tijd, zoals in het recept staat, is verstreken.
 • Je kunt controleren of je deeg goed is gerezen door er met je vinger in te drukken. Het deeg is goed als de afdruk langzaam weer omhoog komt. Als het nog niet uitgerezen is, komt het onmiddelijk omhoog en als het niet meer omhoog komt, dan is het deeg te ver gerezen.
 • Voorkom dat gist in direct contact komt met zout, dan wordt de rijzende werking namelijk afgebroken. Meng daarom altijd eerst het zout met het meel voordat je het gist erbij doet.
 • Indien je melk gebruikt in het deeg, dan kun je deze het beste eerst even verhitten en net tegen de kook aanbrengen. Laat het afkoelen voordat je het gebruikt. Door de verwarming maak je het wei-eiwit in de melk stuk die anders de gluten verzwakt en het brood ‘dicht’ maakt.
 • Let erop dat de temperatuur van het deeg tijdens het bereidingsproces (mengen, kneden, rijzen, kneden, etc) wel mag stijgen maar zeker niet mag dalen.

Brood zelf maken of in een broodbakmachine?

 • Kan beide prima. Tip van bakker van Hartog uit Amsterdam: indien je brood in een broodmachine maakt, voeg dan wat extra olijfolie toe. Doordat je alles in één machine maakt en het start bij 30 graden en eindigt bij 250 graden, wil dit deeg nog wel eens droger worden. Dit proef je niet bij vers brood als het net uit de machine komt maar je merkt wel dat het sneller oud word. Een beetje extra olie kan dit voorkomen.
 • Deeg uit de broodbakmachine wordt alleen gemengd en niet gekneed, dit houdt in dat de eiwitten minder goed door het deeg verdeeld worden en het brood minder goed verteerbaar wordt.

Hoe kun je brood het beste bewaren?

 • Je kunt brood het beste op kamertemperatuur bewaren in een broodtrommel, in een theedoek of in papieren zak. Stop je brood liever niet in een plastic zak dan wordt de korst taai en slap. Indien je het langer wilt bewaren kun je brood het beste in de vriezer stoppen. Stop hem dan wel in een plastic zak. Brood in de koelkast wordt snel droog.

Zijn er trucs waardoor brood langer vers blijft?

 • Volgens Jimmy Doherty blijft brood langer vers als je een halve aardappel in je broodtrommel legt. Het lijkt een fabel maar hij beweert dat het echt een paar dagen langer vers blijft.
 • Nigella Lawson gebruikt het water waar ze aardappels in heeft gekookt als vocht. Brood blijft hierdoor langer vers. Hou wel rekening met het zoutgehalte van het water en pas je recept hier eventueel op aan. Ze bewaart het zelf in zakjes van 3 dl in de vriezer. Als je geen aardappelwater hebt kun je ook een krappe eetlepel aardappelpuree poeder door warm water roeren.

Hoe kan ik oud brood weer lekker maken?

 • Mocht het toch oud zijn: je kunt het nieuw leven inblazen door het te vewarmen in de oven tot iets boven 60 graden. Dit kan alleen als het brood niet te oud is en niet afgesloten in de koelkast heeft gelegen.

Kun je brooddeeg in de vriezer bewaren?

 • Dat kan op zich wel maar het nadeel is dat de hele lage temperatuur van de vriezer de gistcellen voor een groot gedeelte doodt. Hierdoor zal het deeg niet meer goed rijzen. Je kunt daarom het brooddeeg het beste invriezen nadat het is gerezen en al voor 75-80% van de tijd in de oven heeft gestaan (dan heb je dus eigenlijk voorgebakken brood). Je hoeft het dan alleen nog even kort af te bakken in de oven. De gistcellen hebben hun werk dan al gedaan 😉
 • Wat wel kan is een beetje van het deeg, voordat je gist hebt toegevoegd, afnemen en dat invriezen. Bij je volgende keer brood bakken voeg je dit toe. De smaak van het brood wordt er lekkerder van. Dit proces kun je steeds herhalen. Zorg er wel voor het stukje ‘moederbrood’ te verwijderen voordat je de gist toevoegt.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/local/www/foodbgood/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

43 Responses to “Broodweetjes”

 1. Peter says:

  mijn brood komt tijdens het bakken niet omhoog
  dus heb ik zo een raar plat brood
  en ik wil eigenlijk wel zo een boterham model 🙂
  lekker dat de korst er een beetje boven uit komt en knapperig wordt
  hoe kan ik dit zo krijgen en waarom gaat het bij mij fout
  het is niet bij 1 brood hoor
  ik heb er denk ik al 10 gebakken alleen allemaal zo plat
  ben nog een beginner dus

  • Bernadet says:

   Hey,
   ik heb gemerkt dat al staat hier dat je zout moet toevoegen voor je gist toevoegt. De gist dan niet meer werkt. Je kan proberen de gist erna toe te voegen dit kan een groot verschil maken.
   Bernadet

 2. Rinske says:

  Hoi Peter,

  Wat jammer dat je brood niet lukken wil! Ik kan kan me voorstellen – zeker na het bakken van 10 mislukte broden – dat je wel eens zin hebt in een mooi gerezen brood met een lekkere korst!
  Het mislukken van je brood kan van nogal wat afhankelijk zijn, helaas…Dus ik kan je nu geen passend antwoord geven. Een paar vragen:
  – is je gist nog goed?
  – rijst je deeg wel in de kom (dus buiten de oven)?
  – is de plek waar je het deeg laat rijzen tochtvrij?
  – is de plek waar je het deeg laat rijzen goed van temperatuur (niet te warm, dan gaat je gist dood en niet te koud, want dan neemt het rijsproces veel tijd in beslag)?
  – kiert je oven misschien? (als je een cake bakt, lukt deze dan wel?)

  Wat voor brood bak je? Heb je verschillende soorten uitgeprobeerd of steeds 1 recept? Recepten die vrij eenvoudig zijn en bij mij altijd lukken, zijn oa:
  http://foodbgood.com/post/focaccia/
  http://foodbgood.com/post/pane-allolio/
  http://foodbgood.com/post/opgerold-olijfoliebrood/
  http://foodbgood.com/post/basisrecept-brood/

  Laat het ons weten en geef niet op! Ooit komt er een moment dat er een prachtig brood uit je oven komt 🙂

  groet!
  Rinske

 3. Sandra says:

  Hoi,
  Heb dit weekend mijn eigen brood gebakken en alles is heel goed gelukt. Alleen bij het snijden van het brood viel op dat het bovenste gedeelte van het brood heel licht was tegenover de onderkant. Met andere woorden, het minste dat ik nog maar lichtjes mijn boterham wilde insmeren viel dit uit elkaar. Enig idee hoe dit komt?
  Groetjes,
  Sandra

  • Rinske says:

   Hoi Sandra,

   Heb je een broodbakmachine of maak je het deeg met de hand en bak je het in de oven? Als je een broodbakmachine gebruikt, zou ik denken dat de ingrediënten niet goed gemengd zijn. In dat geval is je deeg aan de onderkant vochtiger dan aan de bovenkant en wordt het aan de bovenkant kruimeliger. Misschien helpt het om een klein beetje meer water toe te voegen (probeer eerst een eetlepel, het is al snel te veel en dan wordt je deeg te nat).
   Als je het deeg met de hand maakt, gebruik je misschien ook te weinig vocht. Het deeg mag best een beetje aan je handen blijven plakken. Een klontje boter toevoegen kan ook helpen om het wat minder te laten kruimelen. Rijst je deeg verder wel goed (buiten en in de oven)?

   vriendelijke groet!
   Rinske

 4. Ida says:

  Ik heb vandaag twee verschillende broden geprobeerd te bakken. Een bruine en een witte.
  Beiden wilden niet rijzen.
  Het was van zelfrijzend meel, maar niet heel vers meer, hoewel ook nog niet over de datum.

  Enig idee of het er aan kan liggen dat het toch al wat aan de oude kant was?

  Volgende keer zal ik eens met aparte bloem/gist proberen.

  vr. groeten
  Ida

  • Rinske says:

   Hoi Ida,

   Het zou best kunnen dat het meel niet vers genoeg meer was. Andere mogelijkheden zijn dat de plek waar je je deeg laat rijzen te warm of te koud was of niet tochtvrij. Probeer het nog eens met een nieuw pak of een eigen gemaakt mengsel, ik hoop dat het dan wel lukt!

   vriendelijke groet!
   Rinske

  • Janne says:

   Beste Ida,

   Zelfrijzend bakmeel is een mengsel van bloem & bakpoeder en niet bloem & gist. Bakpoeder heeft hele andere eigenschappen en is niet geschikt voor brood. Daarvoor is het deeg te zwaar. Zelfrijzend bakmeel (oftewel bloem met bakpoeder) is prima geschikt voor slappe degen zoals voor cakejes, muffins e.d. Het laat het deeg ook niet rijzen buiten de oven: bakpoeder doet zijn werk in de oven en gist juist er buiten. Voor meer informatie zie de pagina gist, bakpoeder en andere rijstmiddelen.

   Succes!

   Janne

   • Rinske says:

    Ik dacht aan zo’n kant-en-klare broodbakverpakking? Want daarin zit wel gist verwerkt. Maar gist verliest na enige tijd zijn werking en dan rijst je deeg inderdaad niet goed. Of was het zelfrijzend bakmeel?

 5. Ida says:

  Opnieuw gedaan met bloem, droge gist, beetje zout, klein klontje boter en een schepje suiker. flink gekneed.
  De eerste keer 35 in. laten rijzen, daarna opnieuw gekneed, en gevormd, en voor drie kwartier laten rijzen.
  Hij is mooi gerezen, en redelijk luchtig. Lijkt me nog wel een beetje compact, niet zoals een fabrieks of bakkers brood.
  Maar zeker een 100% verbetering vergeleken met vorige week.
  Ik moet binnenkort grote hoeveelheden maken, enig idee hoe ik aan droge gist kom die in grotere verpakkingen zit dan de zakjes van dr. Oetker?

  Bedankt voor de reactie.

  • Rinske says:

   Hoi Ida,
   Wat fijn dat het nu wel gelukt is! Als je het brood te compact vindt, zou je misschien iets meer gist kunnen toevoegen, het langer laten rijzen of iets meer vocht. Ik denk dat dat een kwestie van uitproberen is. Ik maak zelf wel eens een voordeeg; meestal een papje van 100 gr bloem, 100 ml water en 1/4 tl droge gist. Dit maak ik dan de avond van tevoren en laat ik een hele nacht rijzen. Dit mengsel voeg ik dan toe aan het deeg van het brood dat ik ga maken. Mijn ervaring is dat het brood dan wat luchtiger en elastischer wordt.

   Je zou even online kunnen kijken of je grotere verpakkingen gist kunt vinden. Turkse supermarkten hebben vaak wel verse gist (je gebruikt in dat geval 3x zoveel van het gewicht van droge gist)

   Succes met je broden!
   Rinske

   • Janne says:

    Twee kleine toevoegingen: ik koop wel eens een bakje droge gist bij de Turk. Ik weet niet of ze dat allemaal verkopen maar hier wel 😉 En verse gist kun je ook vaak krijgen bij Islamitische slagers of bij de bakker!

    Veel plezier met bakken!

    Janne

 6. ilse says:

  goeie tip voor een goede omgeving voor het rijzen. stop het deeg in een koeltas met warme kruik. Dan rijst het brood goed. misschien wel pas de tweede keer rijzen omdat ik net lees dat je deeg wel warmer maar niet kouder mag worden. Bij het kneden koelt het namelijk weer af en mijn brood wil de eerste keer goed rijzen maar als je het omgeslagen hebt wil het niet meer en krijg ik toch een compact brood. Ik ga dat voordeeg ook eens proberen. Gist kan je gewoon bij de jumbo krijgen.

  • Rinske says:

   Hoi Ilse,
   Bedankt voor de tip! Ik denk wel dat je moet oppassen dat je kruik niet te heet is, bedenk ik me nu, omdat gist dood gaat als het te warm wordt (niet warmer dan 40 graden) en dan rijst je deeg niet meer. Ik ga het eens proberen!

   groet!
   Rinske

 7. arie says:

  Zag tijdje geleden dat de jumbo van die blokjes (3x3cm) “verse” gist verkocht.

 8. Ida says:

  Het gaat nu veel beter met het rijzen van het deeg.
  Ik heb een pak brugman gist bij de Welkoop gekocht.
  Koel bewaren in een afgesloten trommel.
  Dan moet je wel regelmatig bakken, maar zelfs als je het niet op gebruikt is het goedkoper.
  Zelf moet ik nu regelmatig met grote groepen kinderen broodjes bakken. Daarom was ik ook zo aan het oefenen. Dan maak ik 10 kilo deeg in een weekend.

  Dat met de kruik is ook niet zo’n gek idee, hoewel het nu wel zo warm is dat het me niet nodig lijkt. Succes allemaal.

 9. Rinske says:

  Wat fijn dat het nu beter gaat met het rijzen van het deeg, Ida! Het is inderdaad even uitzoeken hoe het voor jou het beste werkt. Veel plezier met het broodbakken, en wat leuk dat je dat met kinderen doet! Ik heb er hier twee rondlopen die graag mee zouden willen doen 🙂

  groet!
  Rinske

 10. Brigitte Vanderhaegen says:

  Hoi ! Sedert een paar weken bak ik ook met de broodmachine en pre-mixen …ik gebruik melk in plaats van water en doe er een klontje boter bij , toch zijn de ‘bruine’ broden, zoals volkoren, vrij droog …hoe zou ik dit best kunnen verhelpen ? Alvast bedankt voor de tip !

  • Rinske says:

   Hoi Brigitte, ik bak zelf nooit met de broodmachine (kon er niet mee overweg, maar ik had ook niet een heel goede), dus ik weet niet of ik een goed antwoord heb op je vraag… Misschien zou je kunnen kijken naar het soort meel dat je gebruikt? Meel van de molen is vaak beter dan (goedkoop) meel van de supermarkt. Of de verhouding volkoren/tarwemeel (meer volkorenmeel maakt je brood droger)? Als je ei toevoegt, wordt je brood ook vaak wat droger.
   Ik hoop dat hier wat aan hebt en laat het weten als je de oplossing gevonden hebt!

   veel bakplezier!
   Rinske

  • Janne says:

   Hoi Brigitte!

   Zelf heb ik geen broodbakmachine en ook nog nooit gebruikt. De bakker van Hartog gaf ons tijdens de broodbakles wel de tip om een scheutje olijfolie toe te voegen als je brood bakte in de broodbakmachine om droog brood te voorkomen.

   Oja en kook je de melk voordat je het toevoegd?

   Succes! Janne

 11. Flip says:

  Hoi Brigitte,
  Als je melk wilt gebruiken, moet je wel iets meer vocht gebruiken, ongeveer 10%.
  Bij voormixen met de broodmachine (brood wordt niet echt gekneed door de machine) is er bij de meeste programma’s een moment van pauze. Deze kun je benutten om het deeg eruit te halen en 5 minuten met de hand door te kneden. Dan kun je ook voelen of het te droog, te vochtig, of precies goed is. Dan kan het terug de machine in. Ikzelf gebruik de machine alleen op deze manier en het deegprogramma, niet voor het bakken. Ik laat het in de machine met nog een half uur rijzen en haal het er weer uit, kneed het weer 1 x door en laat het dan in bijvoorbeeld een cakeblik of andere vorm met vochtige doek in de oven op de beginstand (+/- 30 graden) nog 20 minuten rijzen. Doek er uit, oven naar 220 graden (niet hete lucht circulatie) en ongeveer 40 minuten bakken. Probeer maar eens!

 12. Leonie says:

  Ik heb nu al meerdere keren geprobeerd om zelf pretzels te maken (die duitse krakelingachtige broodjes). Iedere keer is de smaak prima, maar het is taai, je moet je best doen om een stuk eraf te bijten en ook erop kauwen doet na een tijdje pijn in je kaken. Ik heb inmiddels verschillende recepten geprobeerd, maar het gebeurt iedere keer weer, dus kennelijk doe ik gewoon iets verkeerd. Kan het aan het rijsproces liggen? Of door hoe lang ik kneed? Of is het iets anders?

 13. Leonie says:

  Ik gebruik tarwemeel samen met suiker, zout, gedroogde gist en lauw water. Dat kneed ik tot het deeg niet meer aan mijn handen plakt. Vervolgens laat ik het een uur rijzen en kneed ik het nog een keer door tot de lucht eruit is. Ik vouw ze in de krakelingvorm, bestrijk ze met ei en strooi er zout overheen en zet het dan een kwartier in de oven op 200 graden

  • Rinske says:

   Wat ik begreep van pretzels is dat je ze zo kort mogelijk moet kneden om te voorkomen dat ze taai worden, is dat wat je ook doet? Ik heb zelf nooit pretzels gemaakt, dus ik kan je hier niet goed verder mee helpen. Je zou misschien eens een ander recept uit kunnen proberen waarbij de verhoudingen anders zijn, dan kun je misschien op die manier uitvogelen of het aan het kneden ligt of aan het recept dat je gebruikt. Tips en trucs van andere pretzelbakkers zijn natuurlijk meer dan welkom!

   Veel bakplezier!
   Rinske

 14. Shanna says:

  Hallo,

  Ik wil nu voor het eerst brood maken, heb daarvoor een pak glutenvrije bakmix
  Hoeft alleen gist en water bij.
  Nu was ik iets te enthousiast en heb ik er noten en rozijnen meteen bij gedaan en na een uur(terwijl op pak 25 min rijzen) is er niets veranderd!
  Zit in bakblik met folie erover dat las ik op internet.
  Na informeren zij die persoon dat ik de spullen na het rijzen toe had moeten voegen heb ik er een warme natte theedoek over gedaan.
  Is mijn brood nog te redden?

  • Rinske says:

   oei…Een rijkelijk late reactie. Ik hoop dat je brood niet meer staat te rijzen 🙂 Is het nog gelukt op de manier waarop je het nu hebt opgelost? Mijn ervaring is inderdaad ook dat als je noten en rozijnen te vroeg toevoegt, je deeg niet goed meer rijst. Is het nog te redden geweest met een langere rijstijd?

   groet!
   Rinske

 15. Gwen says:

  Ik zou graag weten wat de toevoeging van eiwit als effect op het brood heeft.
  Ik heb een turks brood gebakken en deze werd zo zacht als hollandse zachte broodjes. Zelfs de korst.
  Het recept bevat melk, olie en eiwit als vloeibare onderdelen.

  • Rinske says:

   Hoi Gwen,

   Mijn ervaring is dat zeker de korst van brood waar ei aan toegevoegd is inderdaad meestal zacht blijft. Het brood zelf is dan meestal wat zwaarder in vergelijking met brood waar geen ei aan toegevoegd is. Ik heb alleen nooit alleen eiwit aan brood toegevoegd en bij het bakken van gewoon brood, gebruik ik nooit ei (wel bij brioches e.d.). Probeer het eiwit eens achterwege te laten en te vervangen voor water? Dan kom je er waarschijnlijk wel achter of het door het ei kwam.

   Veel bakplezier!
   Rinske

 16. Klaartje says:

  Hallo, ik heb nu al een 5 tal bruine broden gebakken waar ik telkens helf volkoren en helft witte bloem bij doe. Maar als ik het deeg kneed dan blijft het vrij droog. zelfs als ik nog maar 3 min aan het kneden ben dan plakt het al niet meer. Mag ik er gewoon wat extra water aan toevoegen zodat het toch nog wat kleeft? Hoe kan ik weten of er genoeg vocht in zit? ( voor mijn brood gebruik ik 300 gr bruine en 300 gr witte bloem en 350ml water)
  Mijn brood rijst goed maar blijf toch relatief compact en een klein beetje korrelig. zou dit verbeteren met extra water? Hoe komt het dat bakkersbroden zo luchtig zijn?

  • Rinske says:

   Hoi Klaartje!

   Ik hoop dat het inmiddels gelukt is een mooi brood te bakken, anders hier nog wat tips:

   – je kunt inderdaad gewoon vocht aan je deeg toe blijven voegen als je het idee hebt dat het te droog is. Er zit voldoende vocht in je deeg als het net wel/net niet meer aan je vingers blijft plakken. Volkorenmeel neemt sowieso meer vocht op en brood gebakken van volkorenmeel blijft vaak wat korreliger.
   – je kunt gebruik maken van een voordeeg (bijvoorbeeld een desem of biga), hier wordt je brood ook luchtiger van.
   – ik gebruik zelf altijd meel van de molen als ik brood bak. Dit meel heeft een hoger glutengehalte en is daardoor geschikter om brood mee te bakken dan meel of bloem uit de supermarkt. De gluten zorgen voor elasticiteit, hoe meer glutenverbindingen, hoe minder korrelig het eindresultaat. Door kneden versterk je ook de glutenverbindingen, vandaar dat brooddeeg ook lang gekneed moet worden.

   Veel plezier met het broodbakken!
   Rinske

   • Diederik says:

    Ik heb me laten vertellen dat patentbloem een goede toevoeging aan volkoren meel is en dat je hierdoor een wat elastischer deeg krijgt wat beter rijst. Wat is jouw ervaring?

    • Rinske says:

     Hoi Diederik,

     Je kunt wat bloem toevoegen aan je volkorenmeel. Ik zou dan wel kiezen voor biologische bloem of bloem van de molen (echt! Het maakt enorm veel verschil in elasticiteit!).

     Je kunt ook je brood wat langer laten rijzen en wat vaker terugslaan: na 1 1/2 uur de lucht er enigszins uitduwen en weer opnieuw laten rijzen en dit een paar keer herhalen. Dan ben je wel wat langer met je brood bezig en mocht dat heel onhandig uitkomen; je voorgevormde deeg kun je ook een nacht in de koelkast bewaren en de volgende ochtend afbakken.

     Wat je ook kunt doen is gebruik maken van een desem, daar wordt je brood sowieso luchtiger en elastischer van, maar ook lekkerder. Een andere optie is gebruik maken van een poolisch (een papje van meel of bloem, gist en water) dat je de avond van tevoren klaarmaakt en de volgende dag verwerkt in je deeg. Dit geeft hetzelfde effect als desem, maar geeft niet de typische desemsmaak aan je brood dus als je niet van desem houdt is dit ook een goede oplossing.

     Veel bakplezier!
     Rinske

 17. Djuna says:

  Hoi Rinske!

  Hopelijk kun jij me helpen want ben de wanhoop nabij..
  Ik heb nu al meerdere pogingen achter de rug met broodbakken en het is me nog niet gelukt.. Steeds met bakmixen voor brood gedaan, waar alleen nog gist, water en olie bijmoest en steeds goed de hoeveelheden nagekeken.
  Mijn probleem is elke keer weer dat mijn brood niet rijst. Vroeger vond ik dat niet zo’n probleem en ben ik gesettled voor gewoon een brood gaan kopen, maar nu moet ik een glutenvrij dieet volgen voor een jaar, en 5 euro voor een zielig broodje van 400 gram gaat er toch over!
  Wat ik doe: meng de ingrediënten door elkaar zoals aangegeven op de verpakking; leg het deeg in een glazen ingevette vorm; leg de vorm in lauwwarm water om te rijzen.
  Er komt geen tocht voorbij het deeg en ik laat het met rust tijdens het rijsproces..
  Wat doe ik nog verkeerd?

  Groetjes
  Djuna

  • Rinske says:

   Hoi Djuna!
   Misschien kun je eens proberen om het deeg niet in een kom met water te zetten? Kamertemperatuur zou voldoende moeten zijn om het te laten rijzen. Als het zonnetje schijnt zou je het ook nog in de vensterbank kunnen zetten. Ik heb zelf nooit met spelt gebakken, maar weet wel dat het wat meer aandacht vraagt dan gewone bloem. Maar het is vreemd dat het helemaal niet rijst.
   Probeer eens een voordeeg te maken de avond van tevoren. Meng 200 gr bloem (spelt) met 200 gr water en 1/8 tl gist. Laat dit afgedekt 12-15 uur rijzen. Voor je daadwerkelijke brood heb je nu minder gist nodig, 5 gram is met gewone bloem meestal wel genoeg. Ik weet niet hoe dat met spelt is, dat moet je zelf even uit zien te vogelen (ik hoop dat het je prachtige broden oplevert ipv ongerezen broden!). De poolisch voeg je gewoon aan het begin toe aan je deeg. Succes!

   groet!
   Rinske

 18. Nel says:

  Ik vervang 1/3 van het vocht door kombucha waardoor
  Het brood nog beter rijst

 19. Nel says:

  Om het brood goed op temperatuur te houden heb k bij d action een plastic bak gekocht met deksel. Bij de kringloop 2 metalen babykruiken, gevuld met warm water, die ik aan de zijkant in de bak leg. In het midden m’n plastic kom met het deeg. Ik zorg dat de kruiken niet tegen de kom aan liggen, want anders wordt het deeg te warm. Het werkt prima.
  Zo heb ik m’n eigen rijskast??

 20. Nel says:

  Ik gebruiksters recept van de bisschopsmolen
  Bruin of volkoren speltbrood.
  Sinds ik er kombucha bij gebruik rijst het nog mooier

 21. Jasper says:

  Hoi,
  Sinds kort heb ik een broodbakmachine gekocht, maar het wil mij maar niet lukken om een goed brood te bakken. Ik ben een groot fan van 100% volkorenbrood, en op de een of andere manier wil het maar niet rijzen. Ik heb al meerdere recepten/verhoudingen geprobeerd, maar er komt steeds hetzelfde blok beton uit.

  Ik weet dat het moeilijker is om een luchtig en zacht brood te maken met volkorenmeel, maar als ze in de supermarkt liggen moet mij dat toch ook kunnen lukken?

  Ik heb nu ook bij de molen al extra glutenpoeder gekocht om erbij te doen, ik heb al geexperimenteerd met extra gist, maar niks lijkt te helpen. Het brood rijst wel wat, maar lang niet genoeg om een mooi, luchtig brood te krijgen. Het liefste heb ik een beetje zo’n brood dat echt helemaal het blik uit rijst (dan zou het brood 2x de omvang hebben van de hoeveelheid bloem & water die ik in het blik heb gestopt). Meestal maak ik broden met 500g volkorenmeel, tussen de 7-10 gram gist, 10 gram glutenpoeder, en 10 gram zout & suiker. Water meestal rond de 320ml. Ik heb ook al een broodmix van de Lidl geprobeerd, maar ook daar hetzelfde resultaat.

  Wat doe ik verkeerd? Of is het misschien toch de broodbakmachine?

  Groetjes,
  Jasper

  • Janne says:

   Tuurlijk kun jij het ook! Gebruik je verse gist of gedroogd? Zelf gebruik ik namelijk 20 gram verse gist op 500 gram meel. Het dubbele dus. Dat zou het kunnen zijn. Suiker vind ik zelf niet nodig dus dat laat ik weg.

   Zelf heb ik een keer een broodbakles gevolgd bij bakker Hartog, dé volkoren bakker van Amsterdam. Hij verkoopt alleen volkorenbrood (en spelt geloof ik). Van hem heb ik geleerd: kneden, kneden, kneden. Ik zou zeggen probeer het recept eens een keer met de hand (of met kneedhaken als je een mixer hebt) en kijk of het dan beter word. Dan weet je of het aan je machine ligt! Succes! Groet, Janne

  • Rinske says:

   Hoi Jasper,

   Ik gebruik zelf graag desem of een vloeibaar voordeeg. Mijn ervaring is dat het dan een stuk beter rijst dan zonder desem of voordeeg. En ik vind de smaak van het brood ook boeiender dan. Je kunt een voordeeg maken met 100 gram meel, 100 gram water en 0,8 gram gist (ik heb hier een heel fijne nauwkeurige weegschaal voor. Dit hoef je niet te kneden, alleen goed mengen. Het mengsel laat je 10 uur in de koelkast staan.
   Dan maak je je brood. Ik maak zelf altijd brood met de Kitchen Aid. Ik gebruik voor een volkorenbrood 500 gram volkorenmeel, 360 gram lauwwarm water, 100 gram van het voordeeg (of 100 gram desem), 3 gram verse bakkersgist (of 1,5 gram gedroogde gist) en 8 gram zout. Je laat het 1 keer een uur rijzen, dan vorm je het brood en laat je het nog eens 1,5 uur rijzen. Een beetje afhankelijk van de temperatuur van de kamer misschien wat korter of langer. En dan 30-40 minuten bakken op 230 graden. Ook giet ik altijd 50 ml water in de oven vlak voordat ik het brood erin doe, dat voorkomt dat de korst te snel hard wordt en het deeg ‘eruit rijst’ aan de zijkant bijvoorbeeld. Het recept komt uit ‘Brood’ van Erik Kayser (Larousse). Een fijn boek met handige tips!
   Succes met je brood!

   Rinske

 22. Ria says:

  Beste bakkers,
  Verpakking gist van de Welkoop in de vriezer, af en toe beetje in een kleiner doosje voor in de koelkast. Easy peasy.

Leave a Reply