Feed on
Posts
Comments

Zaterdag 17 november  in alle vroegte naar Amsterdam gegaan voor een broodbakles van de enige échte volkoren broodbakker: Hartog.

Bakkerij Hartog zit al sinds 1896 in Amsterdam. Elke zaterdag kun je achteraan aansluiten in de rij en dat is niet voor niets….

 

 

Jaren geleden volgde ik een proefles bij bakker Hartog. Toen stond het koffiebroodje op het menu en kregen we les in de winkel Boterham die toen nog in aanbouw was. Nu geven ze regelmatig bakles in een hele mooie zaak en onthullen ze hét geheim van het echte volkorenbrood en krijg je een rondleiding in de bakkerij. Een absolute aanrader.

Wil je ook een keertje bakles? Kijk dan op de website: http://www.volkorenbrood.nl/ voor meer informatie. Ook vind je hier een documentaire die een kijkje in de bakkerij geeft. Leuk!

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/local/www/foodbgood/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

2 Responses to “Broodbakles van bakker Hartog in Amsterdam”

 1. Berent says:

  Hai Marianne,

  Leuk, ik wist niet dat je bij Hartog mocht neuzen. Wat een heerlijk brood maken ze daar en wat zou ik graag weten hoe ze dat doen…
  Ik bak elke dag vers brood in de broodbakmachine. Ik gebruik altijd kant en klare mix van Soezie, Brood met Pitten. Niet omdat ik te lui ben om zelf wat gist en water toe te voegen aan meel, maar omdat ik moeilijk aan lekker meel kan komen. Die mix is echt heel goed. Superlekker brood. Maar ik zou graag bij een groothandel een zak volkorenmeel van tien of vijfentwindig kilo kopen en de mix zelf maken als ik zo lekker brood kon maken..
  Heb jij een idee hoe ik dat moet aanpakken? Via google vind ik niet veel..

  Kus, Berent

  • Janne says:

   Lieve Beer,

   De kans is vrij groot dat je bij Hartog ook grotere zakken meel kunt kopen. Je kunt het altijd even bij ze vragen. Het ‘probleem’ is alleen dat ze bij Hartog niks noppes toevoegen aan het meel. In de fabriek malen ze het meel wel 3 tot 4 keer en halen ze de zemelen, kiemen, vliesjes e.d. eruit en voegen ze broodverbeteraars toe. Bij Hartog malen ze het meel maar één keer en laten ze alles erin zitten. Het gevolg hiervan is, naast het feit dat je daardoor erg lekker brood krijgt, dat het meel niet zo lang houdbaar is: maximaal een maand. Fred vertelde dat ze in de bakkerij het liefst het meel gebruiken die ze een dag ervoor hebben gemalen, dan is het heel krachtig. Daarna neemt de kwaliteit alleen maar af. Dus ik weet niet hoeveel meel je erdoor werkt in een maand maar 10 of 25 kilo lijkt me dan wat veel.

   Een andere oplossing kan zijn dat je het graan zelf gaat malen. Tijdens de cursus liet Fred ons zelf graan malen met een klein molentje met echte molenstenen. Deze graanmolentjes bleken via internet te koop te zijn. Google maar eens op graanmolen Het grote voordeel is dat je dan gewoon een grote zak graan kunt kopen want het is heel lang houdbaar (steek je hand er maar eens voor de grap in, dat hou je niet lang vol) en je hoeft alleen te malen wat je nodig hebt dus altijd ‘krachtig’ meel.

   Laatste mogelijkheid die ik zie voor een grote zak meel is om het eens te vragen bij een meel molen. In Zaandam heb je de Bleeke dood maar misschien zit er bij jou in de buurt ook wel één.

   Succes!

   Kus,
   Janne

Leave a Reply