Feed on
Posts
Comments

Basisrecept Brood

Brooddeeg

altijd handig dit basisrecept voor brood te hebben.

Ingrediënten

 • 30 gram verse gist of 3 zakjes gist a 7 gram
 • 30 gram honing of suiker
 • 6 1/4 dl lauw water
 • 1 kg tarwebloem
 • 30 gram zout
 • wat extra bloem

Bereidingswijze

Los de gist en suiker op in de helft van het water. Meng de bloem met het zout. Gist/honingmengsel toevoegen. Mengen. Dan de rest van het water erbij. Een minuut of 10 goed kneden. Bol vormen, kerven erin maken met een mes en ongeveer 40 minuten tot een uur laten rijzen (tot het verdubbeld is).

Opnieuw goed kneden, alle lucht eruit slaan. Leg het deeg in de vorm zoals je het wilt hebben. Weer laten rijzen (ongeveer 40 minuten tot een uur). Dan afbakken. Meestal is dat tussen de 220 en 240 graden.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/local/www/foodbgood/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

4 Responses to “Basisrecept Brood”

 1. simone says:

  Ik ben dit broodrecept aan het volgen. Er gaat wel veel meer zout & gist in dan in andere recepten! Is daar een reden voor?

  Er staat niet in het recept hoelang ik het brood straks moet bakken. Kunt u daar iets meer over vertellen? Nu staat er alleen een temperatuur bij

  • Janne says:

   Hoi Simone,

   Ik heb zitten denken maar nee er is niet echt een reden voor 🙂 Iemand heeft het een keertje in mijn schriftje geschreven en moet eerlijk zeggen dat het me ook nooit is opgevallen.

   Brood bak je meestal in een half uur af. Het hangt erg af van de oven en de grote van je brood. Je kunt controleren of het brood gaar is door er op te kloppen. Als het hol klinkt is het goed

   Succes!

   Janne

 2. RJ van der Veen says:

  Normaliter wordt aan een brooddeeg 2% van het bloem/ meel gewicht aan zout toegevoegd. De overheid stimuleert bakkers om minder zout in het brood te doen, dus 1,8 % of 1,6 % van het totale bloem/ meel gewicht is toereikend. Minder geeft smaak verlies.

 3. Inostrate says:

  Leuke website met veel variatie en vol enthousiasme!
  De hoeveelheid zout in dit brood is wel erg groot. Een hoeveelheid van 18 gram is voor een kilogram tarwebloem wel voldoende, 1,8% van de hoeveelheid meel of bloem in het recept.
  Op mijn website met bakrecepten voor bijzondere meelsoorten vind je recepten voor o.a. lekkere bruine broodjes en smakelijk glutenvrij brood:
  http://www.dasanderekoek.wordpress.com
  Groet van Inostrate

Leave a Reply