Feed on
Posts
Comments

Aubergine

De aubergine stamt oorspronkelijk uit tropisch Azië. De aubergine wordt ook wel ‘eierplant’ genoemd afkomstig van het Engelse

eggplant

. Deze naam is een beetje misleidend omdat er veel verschillende vormen en kleuren bestaan van de aubergine.

Soorten

Soorten die in Thailand worden verbouwd zijn vaak rond en klein. Maar je hebt ook dikke ronde aubergines (zoals een pompoen). Er zijn ook verschillende kleuren van wit en lichtgroen tot donkergroen en geel, paarsrood, donkerpaars en zwart.

De aubergine die wij kennen, heeft een glanzende donkerpaarse schil en bijna wit vruchtvlees. De smaak is heel neutraal. Dat heeft het voordeel dat aubergine met bijna elk ander ingrediënt kan worden gecombineerd. In het bijzonder met ‘stevige’ smaakmakers als knoflook of geurige groene kruiden, als marjolein en basilicum.

Uitzoeken

Aubergines moeten glanzend, stevig en glad zijn. Het formaat heeft geen invloed op de smaak of structuur.

Gebruik

Tenzij je van plan bent ze te gaan vullen, kun je ze het beste schillen. Je kunt ze vervolgens in plakken snijden of in blokjes, afhankelijk van het recept. Je kunt ze vervolgens, blancheren bakken of grillen.

Je kunt de aubergine inzouten om te voorkomen dat de aubergine veel olie opzuigt als je het in olie bakt. Dit doe je door de plakken of blokjes in een vergiet te leggen. Strooi bij 1 kilo aubergine, 1 eetlepel zout over en laat het een uur staan. Spoel het daarna af en dep ze droof met een schone theedoek.

Eet aubergine nooit rauw. De stof solanine (die bij verhitting geheel verdwijnt) kan maag- en darmklachten veroorzaken. Invriezen kan alleen in bewerkte vorm.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/local/www/foodbgood/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a Reply