Feed on
Posts
Comments

Kerntemperaturen

Indien je gebruik maakt van een kernthermometer is onderstaande tabel erg handig.

Elk product heeft een andere kerntemperatuur (om salmonella besmetting te voorkomen is voor kip, kalkoen en varkensvlees een hogere kerntemperatuur vereist!). Braad het vlees eerst even aan in de pan. Steek vervolgens de kernthermometer in het dikste deel van het vlees en zet het op een braadslee in een voorverwarmde oven. Het hangt van de hoogte van je oventemperatuur af hoe snel dit wordt bereikt (minimaal de gewenste kerntemperatuur + 15 graden). Zodra de kerntemperatuur is bereikt is het vlees klaar. Laat het vlees altijd nog even rusten.

Met veel dank aan René van den Elsen voor onderstaande tabel en zijn tip dat deze thermometer ook prima te gebruiken is in De Rookoven!

Vleessoort Doorbakken Rosé Rood
Kip 80ºC
Kalkoen 84ºC
Varkenvlees 72ºC 68ºC
Varkenshaas 75ºC 72ºC
Kalfvlees 70-75ºC 60-65ºC
Rundvlees 60-65ºC 50-55ºC 45-50ºC
Lamsvlees 70-75ºC 62-65ºC
Eend 67ºC
Zalm 45ºC
(zalm) Forel 50ºC
Makreel 65ºC

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/local/www/foodbgood/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

2 Responses to “Kerntemperaturen”

  1. Anne says:

    ”In het, geweldige, boek ‘Cook & Chemist’ wordt een andere manier van vlees bereiden genoemd. Zij bereiden daar biefstuk door het eerst in de oven tot een kerntemperatuur van 50 graden te brengen. Het vlees droogt dan aan de buitenkant een beetje uit, maar dat komt de maillardreactie daarna alleen maar ten goede. Als de kern 50 graden is, schroei je het vlees even bruin in hete boter, 30 seconden per kant is dan genoeg.

    ”Als je op deze manier je vlees maakt, voorkom je dat taaiere laagje aan de buitenkant dat je anders krijgt. Ik heb het voor afgelopen MooigeSchat ook met rosbief gedaan, met een geweldig sappig resultaat!

  2. hans kalter says:

    De forel rook in mijn rookoven de eerste 15 minuten op 60 graden en de tweede 15 minuten tussen de 75 en 80 graden. Daarna nagaren in alumuniumfolie ongeveer 20 munuten. Heerlijk!!!!

Leave a Reply