Feed on
Posts
Comments

Erik

ErikIs een nieuwe chef op Food-B-Good!

Doet (bijna) niet aan maatbekers en weegschalen

Of aan baksels

Is een kei in thema diners

Favoriete kookboeken

Bistro_thuisBistro thuis Vermoedelijk draaien een aantal Franse chefs van weleer zich om in hun graf: een Frans kookboek gemaakt door een Brit! ‘Bistro thuis, een nieuwe kijk op de Franse keuken’ is een fijn kookboek van Anthony Dementre. Anthony is The New Kid On The Block in de Londense restaurant scene, met zijn gelauwerde restaurants Arbutus en Wild Honey. The Times schrijft over hem de leus “… Anthony Demetre is meester van de slow-cook methode en verkenmt beter dan wie dan ook de grenzen tussen nieuwe technieken en oude recepten.” En daar ben ik het mee eens! Mooi boek, goede recepten, Frans met een Engelse knipoog. Want zeg nou eerlijk, Anthony: een Sheperd’s Pie is toch niet Frans…

Anthony Demetre, ‘Bistro thuis’, uitgeverij Inmerc, ISBN 9066116979

Claudia_RodenDuizend-en-één smaken De keukens van Marokko, Turkije en Libanon volgends een autoriteit op dit gebied: Claudia Roden. Dit is eigenlijk het enige kookboek dat ik regelmatig gebruik waarbij niet elk recept gesierd wordt met een foto van het eindresultaat. Als visueel ingestelde man met een leesstoornis is dit misschien wel het grootste compliment dat ik Claudia kan geven! Nigella Lawson prijst Claudia met de treffende tekst “Rodens grote gave is dat zij niet alleen een keuken te voorschijn tovert, maar de hele cultuur waaruit het ontspringt.”

Claudia Roden, ‘Duizend-en-een smaken’, Fontaine Uitgevers, ISBN 9059562042

ThaiThaise gerechten Dit boekje staat aan het begin van mijn kookevolutie. Voordat ik dit boek in mijn bezit had was ik vooral een patatbakker! Na het lezen van dit kookboek en het maken van zo’n 10 recepten was ik wel om: koken is leuk, leerzaam en zeerwel de moeite waard! Vanuit Thailand ben ik diverse keukens gaan onderzoeken om uiteindelijk veel rond de Middellandse zee te blijven hangen. Maar nog steeds keer ik regelmatig met veel plezier terug naar dit eenvoudige boekje met z’n vele overheerlijke recepten.Het bevat recepten van gerechten, maar ook een stukje historie, achtergrond, Thaise keukengereedschappen, ingredienten en kooktechnieken.

‘Thaise gerechten’, uitgeverij Delphi, België-Nederland, ISBN 904380603X

9057590670Tot op de bodem Bij een mooie maaltijd hoort een bijpassende mooie wijn! En zoals je evengoed kan toelichten hoe je het koningsgerecht hebt samengesteld en bereid, zo kan je ook de wijn passend aankleden. Veel daarover, over vinificatie, druivensoorten, wijnstreken en -wetgeving is te lezen in het boek ‘Tot op de bodem’ van Nicolaas Klei. Nicolaas begint zijn inleiding met ‘Veel, maar niet alles’ over wijn. De man zelf is onder andere bekend van de supermarktwijngids.

Het boek is een naslagwerk en heeft de stijl én dikte van een encyclopedie. Maar dan wel met de persoonlijke mening van Klei er frivool en onverbloemd in verwerkt! Droge feiten die toegelicht worden met vrolijke anekdotes, ongezouten meningen en afdwalende kanttekeningen. Klei gebruikt drie volle pagina’s bij de uitleg van Cépagewijn, terwijl het betekenis eigenlijk al – droog en helder – in de eerste zin is uitgelegd. Goed, het blijft een naslagwerk, dus je leest het boek niet in een avond weg en daarbij, je moet wel van zijn mening houden… Maar die twee punten in acht nemende, ‘Tot op de bodem’ moet je hebben en staat erg goed tussen je kookboeken. Om precies te zijn, direct naast Harold McGee.

Nicolaas Klei, ‘Tot op de Bodem’, uitgeverij Podium Amsterdam, ISBN 9057590670

De_Griekse_keukenDe Griekse keuken Dit is nou echt een kookboek voor een Erik! Veel plaatjes, triviale weetjes, kooktechnieken en uiteraard Griekse recepten. Veel recepten! Najaar 2009 gaan we weer zeilen in het Griekse en ik hoop dit kookboek dan voor een groot stuk behandeld te hebben. Deze keuken is erg geschikt voor de zomer en heeft een ruime diversieteit aan gebruikte kruiden, ingredienten en bereidingswijzen. Daarbij is mijn persoonlijke favoriet, de grill, ruimschoots vertegenwoordigd. In dit boek hebben Rena Salaman en Jan Cutler een scherpe uisnede van het land gemaakt en goed uitgewerkt. Misschien vind de doorgewinterde chef de uitleg wel erg ver gaan, maar dat maakt het boek wel toegangkelijk voor alle levels van kookliefhebbers.

Rena Salaman en Jan Cutler, ‘De Griekse keuken’, Veltman Uitgevers, ISBN 9059205316

Favoriete keukenspullen

Ik ben de verschrikkelijke tegenpool van chef Janne! Ik kook met alles wat ik tegen kom en heb geen speciaaltjes 🙂 hier laat ik het dan voorlopig ook bij.

Favoriete keukens

De Méditerranée Zo goed als alle keukens rond de Mediterranee, maar met name de Franse, Italiaanse, Griekse, Turkse en Marokkaanse keukens. Een mooi kookboek voor deze streken is Cladia Rodens ‘Duizend-en-één smaken’, een combinatie van Turks, Marokkaans en Libanees.

Thai Zo mooi in zijn eenvoud als de Italiaanse keuken is, zo heerlijk samengesteld is de Thaise keuken. Het combineerd zoveel frisse en pittige smaken in een gerecht, dat het een fantastisch smaaktoneelstuk opvoert op je tong.

Favoriete winkels

Betsies Kookwinkel
Vismarkt 6, 3511 KR te Utrecht. Tel: 030-2321933. Sinds 1991 is Betsies Kookwinkel in Utrecht een begrip. Sinds 2005 ook in Baarn.Voor professioneel kookgerei, een goed advies, lekker snuffelen of een orgineel cadeau ben je bij Betsies aan het juiste adres.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/local/www/foodbgood/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Comments are closed.