Feed on
Posts
Comments

Anne

 

wAnne3oont samen in Dreumel

is trotse moeder van Daan en Max

kan zelfs bij windkracht 10 heerlijk koken 😉

heeft drie katten en een lief om zich heen

kookt altijd teveel, je weet immers maar nooit wie er langs komt…

Favoriete vleesjes

Al sinds mijn studententijd eet ik zoveel mogelijk biologische groente. Maar al die tijd was ik wel vlees blijven eten van dieren die een slecht leven achter de rug hadden. Daar ben ik sinds 2007 mee gestopt. Eens in de zoveel tijd haal ik nu mijn Biesbosch scharrel pakket op. Van een vleeskoe die lekker in de Biesbosch heeft rondgebanjerd, die als kalf bij z’n eigen moeder mocht blijven. Tja, het beest moet natuurlijk nog steeds dood voordat het op mijn bord belandt, maar het leven daarvoor is toch een stuk aangenamer dan dat van vele soortgenootjes. Bij een boer hier in de buurt haal ik alle soorten ander scharrelvlees. De grap is dat, als je het direct bij een boer haalt, het niet veel duurder is dan ‘gewoon’ vlees in de supermarkt. Zodra je plaats hebt voor een vriezer vind ik dat je geen excuus meer hebt om bio industrie vlees te eten…
Gelukkig snapte ook de reguliere slager hier in Vught dat er iets moest veranderen in het dierenwelzijn. Hij haalt zijn koeien en varkens uit het dorp hiernaast. Daar mogen ze lekker buiten wandelen in de wei. Dat maakt diervriendelijk eten nog wat betaalbaard

er. Bovendien kan ik zo een beroep doen op de kennis van deze vakman.

Favoriete kookboeken

In navolging van Janne en Elsje heb ik mijn kookboeken ook maar even geteld. Honderd. Honderd! En dan heb ik er al een boel weggedaan, omdat ik er nooit meer in keek. Maar de meeste zijn geweldig. Die gebruik ik voor bepaalde recepten, of om af en toe iets in op te zoeken, of omdat ze zo mooi zijn, of om inspiratie op te doen… Peter verzucht wel eens dat er elke maand een kookboek het huis binnenkomt.

 

Mijn eigen kookboekje met lekkere receptjes van Anne erop. Ik begon hiermee toen ik het huis uitging, ik wilde wel wat van de recepten van thuis en Cora meenemen. Per heeft de tekening op de voorkant nog gemaakt. Josefien heeft veel recepten voor me opgeschreven, zodat het boekje in het begin niet zo leeg was. Inmiddels bladdert de kaft steeds verder af en hangt de tekening ook nog maar aan een paar plakkende stukjes. Veel recepten zijn bespat met eten, ik mors nogal vaak als ik kook…

JimmyGisteren heb ik een geweldig kook- en informatieboek gekocht. Als je klaar bent met de bio-industrie is dit een aanrader. Maar ook als je informatie wilt over welk stukje vlees nou wat is. Of er over denkt of je zelf groente wil verbouwen op je balkon. Of ouderwetse recepten wilt maken. Of gewoon het verhaal wilt van een enthousiaste man die een bioliosche boerderij heeft opgezet. Of Informatie over zelf groente en kruiden kweken. A fin, kopen dus! Eten van Jimmy’s farm -biologische recepten van een moderne boer-

9025425860Feest, van Nigella Lawson is een grote favoriet. Vooral de involtini zijn een genot om te eten. Zo zacht, zo bijzonder, zo enorm lekker!

 

Hij staat ook al bij Elsje en Janne genoemd. Dit was het eerste kookboek dat ik van Nigella kreeg, inmiddels heb ik ze allemaal. Kookboeken zijn voor mij ook boeken die op mijn nachtkastje liggen, en haar boeken lezen erg goed weg.

 

9046800679McGeeOok dit boek staat al bij Elsje en ik weet dat Janne ‘m ook heeft gekocht. Een geweldig naslagwerk met alles wat je over een ingrediënt zou willen weten. Zelfs Peter vindt dit een leuk boek!

 

L9021538660ieve Francesca, van Mary Contini. Ik vind dit een geweldig boek. Op dit moment zul je er de Slegte voor inmoeten, of geluk hebben met een boekwinkel die ‘m nog op voorraad heeft. Het is een italiaans kookboek waarbij de recepten worden overgegeven van moeder op dochter. Een mooi boek om te lezen met enorm lekkere recepten om te koken.

9026109652Roald Dahl’s kookboek is ook alweer zo’n boek dat fijn is om te lezen. Je krijgt een kijkje in ‘Gipsy House’ en lekkere recepten op de koop toe.

 

 

9053304045De boeken van Sylvia Witteman. Ik kijk altijd uit naar de dinsdagkrant, dan schrijft Sylivia Witteman in de Volkskeuken. Ik vind vooral de stukken bij de recepten geweldig, wat niet wegneemt dat er vaak erg lekkere dingen instaan.

 

India Dit is een geweldig kookboek over de keuken in India. Mooie foto’s, lekkere recepten. Ik kreeg dit kookboek van Hans, de eigenaar van de Gandalf waar ik als kok heb gewerkt, voor mijn afstuderen.

 

 

Favoriete keukenspullen

KitchenAidDe Kitchen Aid!!! Op mijn afgelopen verjaardag heb ik een Kitchen Aid van heel erg veel lieve mensen gekregen. Wat een geweldig apparaat. Donkerrood glanzend staat hij trots op het buffet. Wat een genot om hem te laten kneden terwijl ik een vulling maak. Ik heb mijn eiwitten nog nooit zo mooi stijf gekregen. Ik denk dat ik hem een keer of drie per week gebruik.

De Rookoven. Ik zag en proefde ‘m voor het eerst bij Bas en was verkocht. Ongelooflijk wat een verschil in smaak. Sappig, rokerig. Voor de diëters onder ons ook nog eens weinig vet. Ik ben er wel achter gekomen dat het handig is om een aluminiumpapiertje op de plaat te leggen, dan ben je niet zo lang bezig met poetsen.

Mijn oventje. Van Peter heb ik een heel mooi emaillen oud oventje gekregen. Hij is erg goed geïsoleerd en kan 300 graden worden. Bovenop zit een klein gaatje waar de lekkerste bakluchten uit omhoog komen. Hij heeft een knopje waarmee je z’n deur op een heel klein kiertje kunt zetten. Je kunt de boven- en onderwarmte los van elkaar regelen. En hij is al een kleine 50 jaar oud…

De pasta machine. Een paar jaar geleden waren we aan het zeilen bij Napels. Ik had al een pasta machine gezien bij Kai en Janne en wilde er ook een. Natuurlijk moest die wel in Italië gekocht worden! Dus op vakantie zo’n ding gekocht, en er moest meteen Verse Pasta gedraaid worden. Het resultaat: pasta over alle zeerailing, een leuk gezicht. Kijk maar op de foto van Janne bij het recept. En erg lekker natuurlijk!
Het jaar daarop zeilden we in de buurt van Elba, maar zonder pasta machine. We wilden er wel één, geen nood, we konden ‘m cadeau doen. Bas is een apparaat rijker.

De ruhrfix. Voordat ik een KA kreeg klopte ik alles hiermee. Mooi, efficiënt, practisch. Wel de kop uit elkaar draaien zodat je ‘m helemaal schoon kunt maken.

Mijn messen. Mijn koksmes heb ik al een jaar of wat. Mijn lievelingsschilmesje al zeker 10 jaar. Voor mijn verjaardag heb ik twee nieuwe messen gekregen. Op de een of andere manier kom ik, steeds als ik messen ga voelen en testen in de winkel, op Zwilling uit. Dat is blijkbaar het merk dat het best in mijn hand ligt. Doe jezelf ook een plezier en zorg dat je je messen goed scherp houdt. Ik heb zelf een soort staaf met diamantslijpsel, je haalt je mes erlangs als bij een aanzetstaal, maar hij slijpt als een slijpsteen. Ideaal!

Raviolirollertje, onmisbaar voor het maken van mooie ravioli, hij snijdt niet alleen maar hij drukt het deeg ook goed op elkaar.

Mijn pollepels, ik vroeg me af of ik ze erbij moest zetten, maar ik heb mijn lievelingspollepels meegekregen toen ik het huis uit ging, ruim vijftien jaar geleden. Ze waren toen ook al niet echt nieuw meer. Ze mogen absoluut niet in de vaatwasser, dan wordt het hout lelijk. Eentje is al bijna niet meer herkenbaar als spatel, zover is hij afgebroken. Maar ik kan er pannekoeken mee omdraaien als de beste…

Een leplep, het woord komt van Kai en Per, ik weet niet precies waarom. Ik gebruik het inmiddels al jaren en met mij veel andere mensen. Zij gebruiken ‘t echter alleen voor flessentrekkers. Ik ben erg blij met die handige pannenlikkers die tegen flinke hitte kunnen, zo kan ik crèmes en dergelijke goed uit de pan krijgen.

Een goede garde, wie kan er zonder? Dit is een heel erg fijne die extra snel werk door het balletje dat er nog eens inzit.

Een zesteur is handig om een beetje rasp van een citrusvrucht (zest) te verzamelen, maar ook handig om mooie sliertjes schil te krijgen ter decoratie.

Degrilpan. Om plakken courgette en aubergine te roosteren, om een stuk vis op te leggen, of een stuk vlees. Ik ben welextra Tefalijsmachiengelukkig nu ik een afzuigkap heb…

Mijn ijsmachientje. Een heel erg oude, van bas gekregen, hij kreeg een nieuwe. Het is een soort tulbantvorm waar je de ijsmassa inschept. dan kun je in het midden een motortje plaatsen, het snoer laat je uit de vriezer lopen en steek je in het stopcontact. Het makkelijke eraan is dat je altijd ijs kunt maken, zonder dat je een koelelement in je vriezer hoeft te bewaren.

Het is natuurlijk geen keukenspul, maar een mooi gedekte tafel is wel erg leuk om alles wat je hebt gemaakt aan op te eten. Peter heeft een zilveren bestek geërfd van zijn grootouders. Met een mooi kleed, bij elkaar horend servies uit de kringloop en passende wijnglazen lijkt het dan heel wat.

Favoriete keuken

Ik vind erg veel lekker. Toch springen op dit moment de Italiaanse en de Indische (met voor het gemak de Indiase daarbij) keuken eruit. Op die laatste val ik terug als ik snel wat wil maken, of als ik voor grote groepen ga koken. Een rijsttafel bestaand uit heel veel bakjes en pannetjes en kommetjes blijft een feest.

De Italiaanse keuken ga ik steeds meer waarderen om zijn puurheid. En het is ook wel makkelijk om een stuk vlees in de oven te hebben staan als je gasten binnenkomen.

Daarnaast de toetjes, desserts, nagerechten, baksels, crèmes, taarten, koekjes, muffins, bonbons, mousses, cakes en ga nog maar even door. Het blijft fijn om in de keuken te staan en iets te kloppen of te kneden.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/local/www/foodbgood/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Comments are closed.